©Prime Video

Gen V

Brutal og blodig ungdomstid!

Mange beskriver ungdomstiden som et brutalt kapittel i livet, særlig når man er utstyrt med dødelige superkrefter og fylt til randen med hormoner. På Godolkin University lærer unge, lovende superhelter å håndtere sine unike krefter, samtidig som de må navigere gjennom ungdomsdrama og en kynisk bransje som er ute etter å tjene penger på dem. En dramatisk hendelse ryster hele skolen, og urovekkende hemmeligheter begynner å komme for en dag.

Marie Moreau (spilt av Jaz Sinclair) er en ung afroamerikansk kvinne med evnen til å kontrollere og manipulere blod, både sitt eget og andres. Hun har en (bokstavlig talt) blodig og tragisk bakgrunnshistorie. En stor dag er endelig kommet da hun kan forlate barnehjemmet hvor hun har tilbrakt oppveksten. Til tross for alle odds har hun blitt akseptert ved Godolkin University, en anerkjent utdanningsinstitusjon for ungdom med superkrefter, som drives av den mektige Vought-konsernet Vought genererer enorme inntekter ved å utnytte, markedsføre, trene, og utvikle superhelter på en kynisk måte, og universitetet er intet unntak.

Marie blir romkamerat med Emma (spilt av Lizzie Broadway), bedre kjent som «Little Cricket» på YouTube, som har evnen til å gjøre seg bitteliten. Da en student, tilsynelatende tungt beruset, går amok på campus, blir Marie ufrivillig dratt inn i hendelsen. Dette fører til at hun får henge med de «kule kidsa» på skolen, som man regner med vil gjøre det stort innen superheltbransjen. I spissen for denne gruppen står skolens stolthet, Golden Boy (spilt av Patrick Schwarzenegger), en populær idrettsutøver med mektige pyrokinetiske evner.

Gen V er en spennende spin-off-serie som springer ut av superheltuniverset tilThe Boys (2019-). Eric Kripke, som er skaperen av The Boys, har også vært en sentral bidragsyter til utviklingen av Gen V. Serien er basert på tegneserien «We Gotta Go Now» av Garth Ennis og Darick Robertson. Tidslinjen for Gen V overlapper med hendelsene som utspiller seg i den kommende fjerde sesongen av The Boys. I tillegg er den anerkjente Seth Rogen involvert i produksjonen av serien.

Med blod skal blod fordrives? Er det ikke sånn ordtaket er?
Jaz Sinclair i rollen som Marie Moreau (©Prime Video)

Kort tid etter en kveld på byen med Golden Boy og hans følge, utspiller det seg en tragisk og dramatisk hendelse knyttet til en av professorene på campus. Dette kaster Voughts planer for studentene og maktbalansen på skolen ut i fullstendig kaos. I midten av denne virvelvinden befinner Marie seg plutselig i rampelyset til mediene, og må håndtere den plutselige oppmerksomheten fra alle kanter, samt både positive og negative reaksjoner fra medstudenter.

I etterkant av disse hendelsene begynner det å komme for dagen at både Vought og universitetet har en del skjulte agendaer, og kanskje også noen skumle hemmeligheter. En liten gruppe av ungdommene må slå seg sammen i forsøket på å avdekke sannheten, men de innser raskt at dette setter livene deres i stor fare.

Man må slettes ikke ha sett The Boys for å se denne serien, men jeg skal ikke nekte for at det vil være et pluss, da denne serien foregår i samme univers og spiller videre på en del ting som har skjedd der. De hender kjente karakter derfra gjør også opptredener i denne serien.

Hvis man skal sammenligne The Boys-universet med Marvel, framstår Godolkin-universitetet som en langt mørkere, mer forskrudd og brutal versjon av Xavier´s School for Gifted Children. Gen V holder på den kjente stilen fra The Boys, og er like drøy, med småpervers humor og visuell brutalitet. Dette er i mine øyne et stort pluss,  da jeg anserThe Boys som den beste superheltserien jeg har vært borti. 

Oh shit! Oh shit! Oh shit!
Lizzie Broadway som Emma, Jaz Sinclair som Marie Moreau og Maddie Philips som Cate (©Prime Video)

Jaz Sinclair leverer en strålende opptreden som Marie Moreau, en karakter som utstråler besluttsomhet og alvor, preget av en dyster fortid. Hun har en målrettet ambisjon om å slå igjennom som superhelt og byr på mye sjarm og karisma. Samtidig viser hun subtile nyanser av ungdommelig, klønete usikkerhet og menneskelige svakheter som de fleste kan relatere til.

Lizzie Broadway’s tolkning av Emma demonstrerer tydelig hvordan ungdomskulturen påvirkes av sosiale medier, og hvor avgjørende det er med anerkjennelse og bekreftelse i denne livsfasen. En annen skuespiller som skiller seg ut er Chance Perdomo, i rollen som Andre, som er fanget mellom familiens forventninger og presset fra vennene sine. Skuespillet opprettholder generelt en høy standard, og det er interessant å se Patrick Schwarzenegger, sønnen til gode gamle Arnold Schwarzenegger, i rollen som Golden Boy.

Tittelen på serien er inspirert av hendelser som avsløres i The Boys, der det kommer frem at Vought har gjennomført eksperimenter på barn ved bruk av det kjemiske stoffet Compound V, noe som har resultert i at de får superkrefter. Mange anser disse eksperimentene som høyst umoralske og forkastelige. Uansett hva man måtte synes om dette er resultatet av dette en ny generasjon superhelter som nå må finne sin plass i verden.

Ser man det ja. Mer blod! Hvem skulle trodd!?!
Chance Perdomo som Andre (©Prime Video)

Tematisk sett tar Gen V naturligvis opp enda mer «ungdommelige» problemstillinger sammenlignet med The Boys, og den er mettet med samfunnskritikk av samme kaliber. Her berører den viktige temaer som psykisk helse, idealer for kroppsbilde og påvirkningen av sosiale medier. Dessuten glir den inn i mørkere undertoner som selvskading, spiseforstyrrelser og utforskning av kjønnsidentitet, i tillegg til komplekse familiære forhold. Serien tar opp disse temaene på en måte som virker rimelig realistisk, til tross for at handlingen utspiller seg i et overdrevet og dramatisk univers.

Er du lei av for blankpolerte, «pene» Marvel-filmer? I såfall er kanskje Gen Vs actionfylte, langt mørke og skitne univers noe for deg. Serien er, i likhet med The Boys, full av skitten humor, drøy vold og krass samfunnskritikk. Hva mer kan man vel ønske seg? OUansett om du er fan av The Boys eller ikke vil jeg anbefale deg å se denne serien.

Denne anmeldelsen er basert på de 3 første episodene av serien.

Gen V
4
Skapere:
Craig Rosenberg, Evan Goldberg, Eric Kripke
Skuespillere:
Jaz Sinclair, Chance Perdomo, Lizzie Broadway, Maddie Philips, Derek Luh, Asa Germann, Shelley Conn, London Thor, Clancy Brown
Sjanger:
Superheltserie/Action/Drama
Premiere:
29. september på Prime Video