©Fox Searchlight Pictures

Michael Keaton

5. september 1951

Michael Keaton, eller skal vi si Michael Douglas? Ja, du leste riktig, han ble faktisk født som Michael Douglas, men skiftet navn for å unngå forveksling i Hollywoods verden. Og hvilken verden det har blitt! Fra å absurde komedier som Beetlejuice til å ikle seg flaggermusdrakten i Batman, har Keaton vist en utrolig evne til å veksle mellom dramatiske og humoristiske roller.

Og hvem kan glemme ham i Birdman der han spilte en avdanka superhelt-skuespiller på randen av nervøst sammenbrudd? Her ga han oss en metarolle som omtrent ropte, «Hei, husker dere tiden jeg var Batman? Sjekk dette, dere!» Mannen kapret til og med en Oscar-nominasjon for rollen, som en slags kroning på verket.

Keaton er også kjent for sin diskresjon i det offentlige liv, som er en sjeldenhet i en tid hvor kjendiser deler alt fra frokostvalg til hjertesorg på sosiale medier. Keaton er sikkert den typen nabo som nikker vennlig når han ser deg ute, men som også er umulig å lese. Kanskje han egentlig sitter inne og pønsker på sin neste store rolle (eller planer om verdensherredømme!) eller kanskje han bare nyter litt alenetid med en god bok og en kopp kaffe.

Keatons karriere og personlige fremtoning gir inntrykk av en mann som tar jobben sin seriøst, men ikke seg selv. Det er som om han alltid har et halvt smil på lur, klar til å minne oss på at livet, for alle sine opp- og nedturer, også har sine øyeblikk av absurditet og humor.

Det er denne kombinasjonen av dybde og letthet, av seriøsitet og selvironi, som gjør Michael Keaton til en av de mest interessante skuespillerne vi har. Han har en egen evne til å bringe lag på lag av kompleksitet til rollene han spiller, samtidig som han sender oss et skjevt smil som sier: «Ja, livet er komplisert, men det er også ganske absurd, eller hva?»

Jeg vet det begynner å bli en klisjé å si om disse eldre skuespillerne, men vi sier det igjen: For Michael Keaton er som en god vin som bare blir bedre med årene. Og vi, som publikum, kan bare håpe at han har mange gode år igjen for å underholde, overraske og få oss til å reflektere over livets små og store spørsmål.

Skribent