©Walt Disney Studios Motion Pictures

Idris Elba

6. september 1972

Idris Elba er den typen skuespiller som umiddelbart fanger oppmerksomheten, enten han spiller en nådeløs narkolanger i The Wire eller den karismatiske politietterforskeren Luther. Og for å ikke snakke om ryktene som stadig sirkulerer og aldri vil dø (til tross for Idris’ egne avkreftelser) omhan kanskje, muligens, kunne bli den første svarte James Bond. Han har ikke fått rollen enda, men la oss være ærlige: Hvem blant oss ville ikke betalt gode penger for å høre ham si «Elba, Idris Elba» i stedet for den tradisjonelle Bond-introduksjonen?

Idris Elba har denne evnen til å blande rå intensitet med en sofistikert ro, noe som gjør ham ideell for et bredt spekter av roller. Han er som en musikalsk virtuos som behersker både tungrock og klassisk fiolin – det vil si, om tungrock var å spille en morderisk narkobaron, og klassisk fiolin var å være DJ på fritiden, noe Elba faktisk er.

Mannen er ikke bare en mester foran kameraet; han er også en renessanseperson med en finger i alle mulige paier. Skuespiller, DJ, bokseentusiast – det er som om han har en indre liste med «ting å mestre» og han bare krysser dem av én etter én. Hvis han en dag annonserer at han skal bli astronaut, ville vi sannsynligvis bare nikke og si, «Joda, det høres riktig ut…»

Når det kommer til hans private liv, holder Elba kortene tett til brystet. Det er som om han har lest en bok om britisk værdighet og tatt hvert eneste ord til hjerte. Han har denne mystiske kvaliteten som gjør at man alltid vil vite mer, men samtidig respekterer man hans valg om å ikke dele for mye. Kanskje han redder verden på fritiden? Hvem vet, det ville i hvert fall ikke vært overraskende.

Men under denne rolige, samlende fasaden finnes det en lun humor. Han er typen som kan levere en vits så tørr at den kunne vært en ingrediens i en martini. Og la oss bare innrømme det, han kunne sikkert ha servert den martinien også, «shaken, not stirred» selvfølgelig!

Og for å avslutte med noe som er i ferd med å bli en tradisjon i disse små profilene: Hvilken vin ville Idris Elba være? Jeg ser for meg en god flaske rødvin – kompleks, minneverdig, litt tørr, men som bare blir bedre med tiden. Han er en skuespiller som fortsetter å pushe grensene, utfordre forventningene og imponere oss, uansett hvilken rolle han tar på seg. Og det er nettopp dette som gjør ham til en av de mest spennende skuespillerne som jobber i dagens film- og TV-bransje.

Skribent