(©Red Lion Luxembourg)

Lost Country

En neglebitende skildring av Yugoslavia´s sammenfall, fra perspektivet til et frustrerende passiv subjekt.

Lost Country utforsker sammenbruddet av Tito´s Yugoslavia, gjennom perspektivet til Stefan, en serbisk ungdom. Etter å ha tapt valget i 1996, forsøker det sosialistiske partiet til Milošević å forfalske resultatene, noe som fører til store demonstrasjoner. Stefan blir fanget i midten; moren hans er en talsperson for partiet, men alle vennene hans er ute i gatene og demonstrerer. Situasjonen går fra å være bekymringsfull til livstruende, og Stefan blir nødt til å ta et valg. 

Regissert av Vladimir Perišić, gikk Lost Country hjem fra Cannes festivalen i år med “Louis Roederer Rising Star» prisen for Jovan Ginic´s fremføring av hovedpersonen, Stefan. Ginic´s skuespill er noe av det sterkeste ved denne filmen. Stefan er en stille type, med mye indre konflikt, og Ginic klarer å levere dette på en overbevisende måte. 

Stefan (Jovan Ginic) og Marklena (Jasna Djuricic). (©Red Lion Luxembourg)

Som en person med veldig lite forkunnskaper om den politiske katastrofen som var Yugoslavia´s sammenfall, var jeg positivt overrasket over hvor forståelig filmen gjorde hele saken. Filmens handling holder seg til det Serbiske valget i 1996, og skildrer den påfølgende nedgangen i sosial orden i hovedstaden, Beograd. Filmen fanger angsten og usikkerheten. Vi, som Stefan, vet ikke hva som er sant, og hva som er propaganda. 

Filmen leker mye med symbolikk, og den er ikke subtil. Moren til Stefan, spilt på fantastisk vis av Jasna Djuricic, blir som et slags stand-in for det gamle kommunistiske regimet, som nekter å slippe tak på landet. Dette skildres gjennom den bisarre, nærmest emosjonelt incestuøse forholdet hun har med sønnen sin.

Fra Lost Country. (©Red Lion Luxembourg)

Dessverre føles filmen utstrakt. Dette kommer av den smertefullt sakte fremgangen i Stefan´s karakter. Stefan er en stort sett passiv karakter, og selv om jeg forstår at mye av filmens tematisk betydning forekommer av den indre konflikten han føler, satt jeg igjen med mye frustrasjon. Han hopper stadig fram og tilbake, han går inn for å konfrontere moren sin eller vennene sine, men så bækker han ned igjen. Det var utallige mange slike sekvenser, og jeg mener at mye av dette fettet kunne ha blitt trimmet bort. 

Lost Country
4
Regissør
Vladimir Perisic
Skuespillere
Jovan Ginic, Jasna Duričić, Miodrag Jovanović, Lazar Ković, Pavle Čemerikić
Land
Serbia, Frankrike, Kroatia, Luxembourg
Språk
Serbisk