©CBS

Charlie Sheen

3, september 1965

Charlie Sheen har i mange tiår vært en av Hollywoods mest kjente navn, både på godt og vondt. Med en karriere full av høye fjell og dype daler, med både presisjetunge filmprestasjoner og leie kontroverser. Uansett hva man måtte synes om ham og livet han lever, er det vanskelig å si noe imot at Sheen har sementert navnet sitt i underholdningsverdenens historiebøker.

Charlie, født som Carlos Irwin Estévez, er den yngste sønnen av skuespiller Martin Sheen og bror til Emilio Estévez, begge ikoniske navn i filmverdenen. Med skuespill i blodet, tok det ikke lang tid før Charlie kastet seg ut i filmverdenen. Hvorvidt han også ble født med tigerblod i årene, som han har påstått at han haroffentlig, derimot vites ikke…

Han startet sin karriere på 80-tallet med roller i filmer som Red Dawn (1984) og Platoon (1986). Det var imidlertid i 1987, med rollen i Wall Street, at Charlie virkelig beviste sitt skuespillertalent. Som den ambisiøse Bud Fox, ga han en minneverdig prestasjon mot Michael Douglas’ ikoniske Gordon Gekko. Filmen, regissert av Oliver Stone, er fortsatt en av de aller mest kjente filmene om finansverdenen, på tross av hvor lenge siden det er siden den kom ut.

På 90-tallet fortsatte Sheen å imponere med roller i filmer som Hot Shots! (1991) og The Three Musketeers (1993). Men det var på 2000-tallet at Charlie virkelig fant sin nisje på TV-skjermen med komiserien Two and a Half Men. Her spilte han rollen som Charlie Harper, en playboy og mislykket musiker, en rolle mange mener var skreddersydd for ham. Serien ble en enorm hit, og Charlie ble en av de høyest betalte TV-skuespillerne i historien.

Men med suksess kom også kontroversene som perler på en snor. Sheens offentlige feider, kontroversielle uttalelser og personlige utfordringer har ofte overskygget hans skuespillerprestasjoner. Etter hans offentlige krangel med Two and a Half Men-skaperen Chuck Lorre var det kanskje ikke så mange som ble overrasket over at han fikk avskjed fra showet, men Sheen kom tilbake til TV-skjermen med serien Anger Management, som varte i to sesonger.

Utover skuespillerkarrieren har Charlie Sheen vært åpen om sine utfordringer med rusmisbruk (og det har det tydeligvis vært MYE av) og har ofte brukt sin plattform til å snakke om viktigheten av rehabilitering og mental helse. Samtidig har han kommet med uttalelser som «I’m so tired of pretending my life isn’t perfect and bitching and just winning every second and I’m not perfect and bitchin». Man kan si mange ting om Charlie Sheen, men kjedelig er han ikke…

I dag, selv med sin svært «fargerike» fortid og offentlige opp- og nedturer, kan ingen benekte Charlie Sheens talent og bidrag til film- og TV-verdenen. Den selvproklamerte «rockestjernen fra Mars» er et testament til Hollywoods evige tiltrekning mot komplekse og karismatiske figurer, både på og utenfor skjermen.

Podcastprodusent og skribent