Kodenavn: Annika

Skjønnhet og livsfare går hånd i hånd.

Storartet kunst har en unik evne til å røre ved våre innerste følelser. Likevel, i kunstverdenens skjulte avkroker, handler det ikke bare om skjønnhet og estetikk: her finnes en mørk og hemmelig underverden preget av korrupsjon og svindel, der enorme summer kan tjenes. Emma har en viktig oppgave med å etterforske denne skjulte sfæren. Når hun plutselig får sjansen til å gå undercover for å avsløre et kriminelt nettverk som handler med forfalsket kunst, må hun spille sine kort rett for å unngå å ende opp i en tidlig grav.

Den finske kunstsvindel-etterforskeren Emma Haka (spilt av Sannah Nedergård) er ekspert på falsk kunst og har nylig begynt undercover-trening i samarbeid med en svensk etterforskningsgruppe. Før treningen hennes er ferdig ber svenskene henne gå undercover på en kunstauksjon i Stockholm for å avsløre en mistenkt ulovlig handel. Emma takker ja til oppdraget og drar til auksjonen under aliaset «Annika Stormare», en kunstekspert. Imidlertid oppdager hun raskt at svenskene har holdt tilbake informasjon og at de er mer interessert i å avsløre identiteten til de som står bak auksjonen.

Underveis i auksjonen dukker det opp en gåtefull kvinne (spilt av Clarissa Lhoni-Botte), som legger inn store bud på det kunstverket Emma er satt til å overvåke. Emma får umiddelbart mistanker om at noe er på ferde, og hun begynner å vurdere om dette kan være snakk om hvitvasking. Etter at auksjonen er avsluttet, får Annika en sjanse til å møte mannen som står bak auksjonen, Rasmus Ståhlgren (spilt av Ardalan Esmaili). Han er en farlig og svært mistenksom mann med militær bakgrunn, men ved hjelp av list og freidige manøvrer, klarer Annika å sikre seg en jobb hos ham.

Viktig med prepping før man skal ut i felten, kunstfolk er ikke så «pusete» som man skulle tro.
Pekka Strang som Raimo Korpi og Sannah Nedergård som Emma Haka (@SkyShowtime)

Samtidig med sitt undercover-oppdrag i Sverige, opprettholder Emma et liv og en kjæreste i sitt hjemland, Finland. Hun strever med å finne balansen mellom det farlige jobblivet og den normale tilværelsen hjemme, en utfordrende oppgave særlig når hun må holde alle sine hemmeligheter tett til brystet. I tillegg blir Emma hjemsøkt av traumer fra fortiden som hun forsøker å hindre i å ødelegge både sitt privatliv og jobben.

Kodenavn: Annika kan best beskrives som en nordisk noir-serie, og er den aller første originalserien fra SkyShowtime. Den er resultatet av et vellykket samarbeid mellom finske og svenske krefter, med produksjon ledet av det anerkjente finske selskapet Helsinki-filmi. Serien er skapt og forfattet av Mia Ylönen og Aleksi Bardy, og regissert av AJ Annila, en av Finlands mest fremtredende regissører. Den første sesongen består av seks intense episoder, og fremtiden vil vise om det blir flere sesonger i vente.

Jo dypere Emma graver seg ned i undercover-oppdraget innen det ulovlige kunsthandler-nettverket, desto mer begynner grensen mellom hennes virkelige identitet og Annikas langt mer intense, farligere og villere personlighet å gå i oppløsning. Emma viser klart og tydelig en eksepsjonell dyktighet for denne formen for arbeid, men samtidig risikerer hun å bli dratt stadig dypere inn i et farlig og intrikat nettverk der selv den minste feilen kan være skjebnesvanger. Etter hvert kommer det også for dagen at aliaset hun har benyttet seg av, er basert på en virkelig person, og hemmeligheter fra hennes egen fortid begynner å dukke opp. Står hun rustet til å avdekke sakens kjerne, eller vil dette ende i død og tragedie?

Undercover-arbeid er et farlig spill hvor ting fort kan gå fryktelig galt.
Sannah Nedergård som «Annika» og Clarissa Lhoni-Botte som Béatrice Joly (@SkyShowtime)

Skuespillet i Kodenavn: Annikaholder jevnt over en høy standard.. Sannah Nedergård leverer en sterk opptreden som Emma/Annika, og uttrykker intensiteten gjennom sitt væremåte, kroppsspråk og handlinger – kort sagt, hun leverer en imponerende skuespillerprestasjon. Hun formidler på en overbevisende måte den gradvise sammensmeltingen av sitt sanne jeg og det aliaset hun har påtatt seg. Det virker som om hun utforsker ulike aspekter av seg selv i de forskjellige verdener hun beveger seg i.

Ardalan Esmaili gjør en overbevisende innsats som Ståhlgren, og klarer å fremstå som farlig og iskald, samtidig som han av og til avslører spor av varme når Annika nærmer seg ham. Clarissa Lhoni-Botte balanserer elegant mellom det forføreriske og farlige i rollen som den franske Béatrice Joly.

Man må vise hva man er god for når man skal prøve å vinne tilliten til farlige mennesker.
Sannah Nedergård som «Annika» og Ardalan Esmaili som Ståhlgren(@SkyShowtime)

Da Kodenavn: Annika dreier seg om kunstverdenen, er det kanskje ikke så forbausende at serien utmerker seg med et sterkt estetisk uttrykk. Den kombinerer elegant noir-stienl, preget av rødt, hvitt og svart, med en mer hverdagslig fargepalett når Emma beveger seg i sitt normale liv i Finland.

Serien byr på rikelig med spenning og intensitet, da Emma står overfor utfordringen med å opprettholde sin skjulte identitet til enhver pris, omgitt av farlige og mistenksomme individer. Det er en ubehagelig tendens at de fleste som kommer for nær Ståhlgren og hans skumle handelsnettverk har en tendens til å forsvinne sporløst. Kanskje er jeg personlig påvirket, ettersom jeg selv har mange år med kunstutdannelse, men denne dyptgående utforskningen av den korrupte kunsthandelsverdenen er fascinerende å følge med på.

Hvis du er en fan av krim, spenning, og intense undercover-operasjoner, er Kodenavn: Annika definitivt noe for deg. Jeg lot meg fenge av seriens interessante plott og intriger, og hvis det kommer flere sesonger kommer jeg definitivt til å se dem. Serien trekker deg inn i en verden av kunst, bedrag og spenning jeg sjeldent har sett i liknende nordiske produksjoner.

Kodenavn: Annika
4
Skapere:
Mia Ylönen og Aleksi Bardy
Sjanger:
Krim/Drama
Skuespillere:
Sannah Nedergård, Ardalan Esmaili, Eva Melander, Helena Bergström, Pekka Strang, Clarissa Lhoni-Botte, Charles Martins
Premiere: 30 september på SkyShowtime
30. september på SkyShowtime