©Prime Video

Wheel of Time Sesong 2

- Hjulet spinner videre, forhåpentligvis i mange sesonger til.

Tidshjulet spinner videre og vever sammen menneskenes skjebner i den store kampen mellom det gode og det onde, mellom lyset og mørket. I første sesong av The Wheel of Time så vi hvordan hjulet spant frem fem utvalgte med underlige krefter i en liten landsby, for å møte den kommende trusselen. I denne andre sesongen blir plottet mer komplekst, mørkere og de fem må hanskes med nye utfordringer og sitt eget indre mørke.

Etter den hemmelighetsfulle magikeren Moiraine Damodred (spilt av Rosamund Pike) fra Aes Sedai-ordenen fant ut hvilken av de fem ungdommene fra Two Rivers som er reinkarnasjonen av den den mektige Dragen, tok hun med seg Rand al´Thor (spilt av Josha Stradowski) for å bekjempe Den Mørke. Med kraften til å enten redde eller ødelegge verden tar Rand opp kampen, men det viser seg i midlertid at Den Mørke (spilt av Fares Fares) ikke var den de trodde han var.

Etter kampen var Moiraine svekket og uten krefter, mens Rand forlot stedet etter å ha avtalt å la alle tro at han hadde omkommet i kampen. Det som var ment å være den endelige kampen, viste seg å kun være begynnelsen, kanskje til og med inngangen til slutten. Ondskapen er langt fra beseiret…

Klarer den gjenfødte Dragenå holde lav profil i sitt selvpåførte eksil?
Josha Stradowski som Rand al´Thor (©Prime Video)

I kjølvannet av kampen er de fem vennene fra den lille landsbyen spredt for alle vinder.
Egwene al´Vere (spilt av Madeleine Madden) og Nynaeve al´Meara (spilt av Zöe Robins) trenes opp til å bli Aes Sedai i Det Hvite Tårnet. Der får de opplæring i kontrollere de magiske kreftene sine og kanalisere Den Ene Kraften. Begge er preget av de tidligere hendelsene og er nødt til å manøvrere seg gjennom sorg, savn og Det Hvite Tårnets komplekse politiske renkespill. Den sta og egenrådige Nynaeve stritter stadig imot, mens Egwene prøver å gjøre så godt hun kan. På tross av dette er det Nynaeve Aes Sedai-søstrene virker mest interesserte i.

Sammen med en gruppe krigere fra Fal Dara jakter Perrin Aybara (spilt av Marcus Rutherford) etter kjøpmannen Padan Fain, som stjal Valeres Horn og viste seg å tjene Den Mørke. Da de plutselig ender opp i et sammenstøt med en ny trussel fra et fjernt land, går ting slettes ikke etter planen.

Ulveblikk! Perrin er ikke god å ha med å gjøre når han er i dårlig humør.
Marcus Rutherford som Perrin Aybara (©Prime Video)

Etter han forlot vennene sine har Mat Cauthon (spilt av Dónal Finn) i månedsvis vært innesperret i en celle i Det Hvite Tårnet, hvor Leandrin Sedai (spilt av Kate Fleetwood) har holdt ham under oppsikt etter han ble besatt av en ond dolk fra skyggebyen Shadar Logoth. Hva vil han gjøre når han endelig får muligheten til å flykte?

The Wheel of Time er en amerikansk fantasy-serie basert på bokserien med samme navn, skrevet av Robert Jordan (og Brandon Sanderson etter Jordans død). Serien er utviklet og skrevet av produsent og manusforfatter Rafe Judkins for Amazon Prime. Seriens andre sesong er i hovedsak basert på bok nummer to «The Great Hunt», og fortsetter å utforske Jordans komplekse fantasy-univers. Forutsatt at serien får fortsette og fornyes fremover har forhåpentligvis 12 sesonger til i vente, da bokserien består av hele 14 bøker.

På tross av at hun er i eksil og har mistet kreftene sine fortsetter Moiraine å motarbeide Den Mørke. Hun har midlertidig bosatt seg hos en av sine Aes Sedai-søstre for å slikke sine sår. Forholdet mellom Moiraine og hennes vokter al´Lan Mandragoran (spilt av Daniel Henney) er anstrengt etter den store kampen, da hun etterlot ham. Vil det sterke, usynlige båndet mellom dem brytes nå som hun ikke lenger har tilgang til Kilden, til kreftene sine?

Kan ikke noen kanalisere litt bedre stemning og friskere luft her nede?
Madeleine Madden som Egwene al´Vere, Zöe Robins som Nynaeve al´Meara og Ceara Coveney som Elayne Trakand (©Prime Video)

Plottet i denne sesongen virker enda mørkere og enda mer komplekst enn i forrige, da de kan stupe rett inn i godsakene uten å måtte bruke like mye tid på å etablere karakterene og beskrive settingen. I likhet med sesong 1, byr denne på en rekke nye byer, kulturer og interessante karakterer, samt dypere innblikk i forhistorien til de fem vennene fra Two Rivers.

Skuespillet i serien er generelt sett utmerket, og jeg synes historiefortellingen i denne sesongen kanskje er enda litt bedre enn i første sesong. En liten ripe i lakken er skuespillerbyttet de har foretatt seg: Mat Cauthon ble spilt av Barney Harris i første sesong, men har nå blitt byttet ut med Dónal Finn. Årsaken til dette vites ikke, men Finn fungerer i utgangspunktet greit i rollen. Problemet med slike utbyttelser er at det kan skape et brudd i kontinuiteten og  «virkelighetsoppfatningen» når man ser på serien. På den lyse siden vil nok dette fort gå i glemmeboka hvis det ender opp med like mange sesonger som det bøker..hehe.

Denne anmeldelsen er basert på de 3 første episodene av sesong 2. Jeg har dessverre ikke lest bøkene selv, så anmeldelsen er basert på det jeg har sett av serien. Ihuga fans av bokserien får unnskylde eventuelle salater jeg skulle finne på å tråkke i underveis. Etter å ha sett disse tre episodene satt jeg igjen frustrert over at jeg ikke hadde tilgang til fler episoder, noe jeg ser som et svært godt tegn!

Wheel of Time Sesong 2
4
Skaper:
Rafe Judkins
Sjanger:
Action/Drama/Fantasy
Skuespillere:
Rosamund Pike, Josha Stradowski, Madeleine Madden, Zöe Robins, Marcus Rutherford, Daniel Henney, Dónal Finn, Kate Fleetwood, Fares Fares
Premiere:
1 september. 2023 på Prime Video