©Paramount Pictures

Richard Gere

31. august 1949

Richard Gere, en mann like kjent for sin sølvmanke som for sine filmer, har gledet oss med sine roller siden 70-tallet. Så om du er filmelsker, romkom-entusiast, eller bare har en unaturlig fascinasjon for ørkenrotter (anbefaler å ikke søke opp det på Google, but you do you…), så bør Richard Gere være et kjent navn.

Gere begynte sin karriere på scenen før han beveget seg over til film, en overgang som for Gere var like naturlig som å gå fra et glass rødvin til to.. eller åtte. Han debuterte i filmverdenen med Report to the Commissioner i 1975. Men det var rollen i Looking for Mr. Goodbar året etter som virkelig satte fart karrieren hans. Denne filmen var for øvrig så langt unna en feelgood-film som du kan komme, så hvis noen sier at Gere bare kan romantiske komedier, så er det verdt å dykke litt dypere på IMDB.com

I 1980 spilte han i American Gigolo, og det var som om Gere fant sitt kall: å spille attraktive menn i kompliserte situasjoner. Filmen var ikke bare en suksess, den ga også en boost til Giorgio Armani. Gere gjorde ikke bare skuespill, men sørget også for at italiensk herremote ble populært i USA.

Gjennom 80- og 90-tallet ga Gere oss en rekke gode roller i filmer som An Officer and a Gentleman, Pretty Woman, og Primal Fear. Her beviste han at han kunne være en romantisk helt, en glætt advokat, og en mentor som kunne bringe det beste (og det verste) ut av Edward Norton.

Men Gere er ikke bare et kinolerrets ansikt. Mannen har også brukt sin berømmelse til å tale for en rekke årsaker, inkludert menneskerettigheter og Tibet. Og han bruker så og si en hver anledning til å snakke om Dalai Lama.

Etter hvert som han ble eldre, valgte Gere roller som reflekterte en viss modning, som i Shall We Dance og Arbitrage. Selv om han kanskje har trappet ned Hollywood-tempoet, viser Gere ingen tegn til å gi seg. Hans senere filmer, som Norman og The Benefactor, viser en dypere, mer kompleks skuespiller. Med andre ord, litt som vinen vi nevnte i starten her: bedre med alderen. Men som med all vin, har alle forskjellig smak, så klart.

Fra gigolo til gentlemen, fra advokat til aktivist, Richard Gere er en mann av mange ansikter, og enda flere hårfrisyrer. Men uansett hva han gjør, eller hvilken rolle han tar på seg, er det en ting vi alle kan være enige om: Sølvreven har stil!

Skribent