©Madman Entertainment

Taika Waititi

16. august 1975

Taika Waititi er en newzealandsk regissør, manusforfatter, komiker og skuespiller av Maori-avstamning. Han er kjent for sin unike stil, som kombinerer humor, hjerte og kulturell innsikt. Hans regissørarbeid strekker seg over et bredt spekter av sjangere, men de er alle preget av hans karakteristiske vri og umiskjennelige humoristiske sans.

Hans tidlige verk, Eagle vs Shark (2007), viste allerede tegn til hans skjeve humor og evne til å utforske menneskelige forhold på en sjarmerende måte. Men det var med Boy (2010) han virkelig begynte å få internasjonal anerkjennelse. Filmen er en hjertevarm og morsom fortelling om en ung gutt som forsøker å forene seg med sin far, satt til 1980-tallets New Zealand.

Men det var filmen What We Do in the Shadows (2014), en mockumentary om hverdagen til noen uvanlige vampyrer som bor sammen, som virkelig cementerte Waititis plass som en mester av komediesjangeren. Sammen med Jemaine Clement, skapte han en film som både er hysterisk morsom og genuint rørende.

Selv om Waititi allerede var kjent i filmsirkler, var det med Thor: Ragnarok (2017) han for alvor ble et kjent navn for allmennheten. Med denne filmen fikk han muligheten til å ta Marvels superheltunivers i en frisk og humoristisk retning, noe som ble godt mottatt av både kritikere og publikum.

På tross av hans suksess i større Hollywood-produksjoner, har Waititi aldri forlatt sine røtter. Jojo Rabbit (2019) er et godt eksempel på dette. Filmen, som han også skrev, er en satirisk komedie satt til Nazi-Tyskland, hvor en ung gutts imaginære venn er selveste Adolf Hitler, spilt av Waititi selv. Filmen er en dristig kombinasjon av mørk humor og dyptfølt drama, som utforsker temaer av hat, kjærlighet og forståelse.

Ved siden av film, har Waititi også bidratt til fjernsyn, med involvering i serier som Wellington Paranormal (2018) og opptredner i den amerikanske serie-versjonen av What We Do in the Shadows (2019-) og har også vært med som produsent. Med sin evne til å kombinere humor og hjerte, og sitt engasjement for mangfold og kulturell representasjon, har Taika Waititi satt et varig avtrykk på moderne film og fjernsyn. Han representerer en stemme som er både dypt personlig og universelt forståelig, noe som gjør hans verk relevante og verdsatt over hele verden.

Podcastprodusent og skribent