©Netflix

Andrew Garfield

20. august 1983

I Hollywood har skuespilleren Andrew Garfield, født den 20. august 1983, markert seg som et bemerkelsesverdig talent innen skuespillerkunsten, med en bred repertoar som spenner fra teaterscene til den store skjermen. Med en blendende karisma og en dyptpløyende tilnærming til rollene han påtar seg, har Garfield trådt inn i rollen som et moderne skuespillerikon.

Garfields sitt store gjennombrudd kom med hans deltagelse i The Social Network fra 2010, hvor han formelig trakk tilskuerne inn i rollen som Eduardo Saverin, medgrunnleggeren av Facebook. Med en bemerkelsesverdig evne til å fremstille karakterers dybde og nyanser, pløyde Garfield seg inn i sjelen til en skikkelse som kjempet for sin rettferdighet i en digital æra. Han er en av få karakterer i filmen man kan få sympati med og i en verden av drittsekker som kun vil ha penger og status, er han en av de få som kjemper for sin rettferdighet og muligheten til å gjøre noe rett.

Likevel var det hans fremtoning som den ikoniske nettvevde superhelten i The Amazing Spider-Man fra 2012 som for alltid knyttet hans navn til populærkulturen. Hans tolkning av Peter Parker bød på en overraskende blanding av ungdommelig begeistring og en kjerne av emosjonell kompleksitet, noe som ga en ny dimensjon til en velkjent karakter. Edderkoppen/Peter Parker har tidligere blitt spilt av Tobey Maguire og per dags dato er det Tom Holland som innehar rollen. I den animerte versjonen av Edderkoppen er det Shameik Moore som har stemmen til Peter Parker.

Men Garfield begrenset seg ikke til en enkelt helterolle. Han tok en dyp dykk ned i de komplekse lagene av karakterer som strakte seg fra slagmarken i Hacksaw Ridge fra 2016, en prestasjon som brakte ham en velfortjent Oscar-nominasjon for beste mannlige hovedrolle. Hans utforskning av karakterens mot og indre konflikter ga seerne et innblikk i hans evne til å forankre seg i et spekter av roller.

Teateret har også vært en arena der Garfield har utmerket seg. Hans skildring av hovedrollen i en nyproduksjon av Death of a Salesman på Broadway ble hyllet som en kraftig påminnelse om hans allsidighet og skuespillertalent. Garfield har også vært innom musikalsjangeren, i rollen som Jonathan Larson, mannen bak den kjente musikalen Rent. I tick, tick…BOOM! får vi for alvor se hvor allsidig Garfield er som skuespiller.

Andrew Garfield har uten tvil forseglet sitt navn som en stjerne med dype røtter i både film og teater. Hans evne til å dypdykke i karakterene han spiller og levere fengslende prestasjoner har gjort ham til en av dagens mest ettertraktede skuespillere, og hans reise ser ut til å være fylt med enda flere bemerkelsesverdige kapitler i årene som kommer.