©Warner Bros.

Carrie-Ann Moss

21. august 1967

På det store kinolerretet og den lille TV-skjermen har skuespillerinnen Carrie-Anne Moss, født den 21. august 1967, for alltid etterlatt et avtrykk med sitt ikoniske portrett av Trinity i den grensesprengende The Matrix filmtrilogien. Hennes tolkning av den fryktløse og ferdighetsrike hackeren skjøt henne rett inn i stratosfæren av internasjonal berømmelse.

Før sitt definitive gjennombrudd med The Matrix, hadde Moss allerede satt sitt preg på filmlerretet og TV-skjermen med en rekke bemerkelsesverdige opptredener. Hennes skuespillerkarriere hadde allerede tatt form med roller i filmer som den kryptiske Memento (2000), den fantastiske og aller høyst undervurderte Chocolat (2000), og den noe uvanlige komedien Fido (2006). Memento er forøvrig filmen som ga Christopher Nolan sitt gjennombrudd som regissør. Og se Chocolat, den er så fin.

Men det var hennes bemerkelsesverdige innsats som Trinity i The Matrix, som virkelig ga henne den globale anerkjennelsen hun fortjente. Filmtrilogiens første utgivelse i 1999 ble et stort fenomen, og Moss’ portrettering av den kompetente hackeren som kjempet mot en dystopisk virkelighet, ble et symbol på styrke og eleganse.

Selv etter The Matrix-trilogien forble Moss en tilstedeværende kraft i underholdningsindustrien. Hennes talentfulle tilnærming til forskjellige roller ble tydelig i filmer som den spennende og til tider forstyrrende Disturbia (2007) og den intense Unthinkable (2010). Det er ikke bare på filmlerretet Moss har satt sitt preg, hun har også etterlatt sitt preg på TV-landskapet med opptredener som den robuste Jeri Hogarth i serien Jessica Jones.

Carrie-Anne Moss har uten tvil etablert seg som en skuespillerinne av internasjonal kaliber, kjent for sin evne til å mestre en rekke roller, fra action til drama, og forblir en sterk tilstedeværelse i filmverdenen. Og det tenker jeg at vi i aller høyeste grad burde være takknemlige for.

Madelen Krogh