©Disney

Willem Dafoe

22. juli 1955

Gjennom en karriere som spenner over fire tiår har Willem Dafoe (født i 1955) levert noen av de mest interessante prestasjonene i moderne film. Denne amerikanske skuespilleren har vist en sjelden evne til å veksle mellom kommersiell Hollywood-film og uavhengig kino, og han har samarbeidet med en rekke anerkjente regissører som Paul Schrader, Abel Ferrara, Lars von Trier og Wes Anderson.

Dafoes karriere begynte på en uventet måte: han ble faktisk sparket fra sin første filmrolle i Michael Ciminos Heaven’s Gate i 1979. Men det viste seg å være en velsignelse i forkledning. Dafoe brukte opplevelsen til å forme sitt eget unike skuespillperspektiv, et perspektiv som har tatt ham med på en utrolig filmreise.

Dafoe brøt igjennom på alvor med rollen som Sersjant Elias i Oliver Stones Vietnam-krigsdrama Platoon i 1986. Hans intensitet og dedikasjon til rollen ble belønnet med en Oscar-nominasjon for beste mannlige birolle. Men det er en annen, litt mer uvanlig rolle som kanskje har blitt hans mest kjente: som Norman Osborn, også kjent som Green Goblin, i Spider-Man fra 2002. Dafoe har imidlertid aldri latt seg typekaste, og han har alltid vært like komfortabel i indie-filmer som i store Hollywood-produksjoner.

En morsom anekdote fra settet av Spider-Man illustrerer Dafoes dedikasjon til rollene han spiller. I motsetning til de fleste skuespillere i lignende roller, insisterte Dafoe på å utføre mest mulig av sine egne stuntsekvenser. Regissøren Sam Raimi skal ha vært så imponert over Dafoes innsats og fysiske dyktighet at han måtte tone ned noen av stuntsene for at de ikke skulle se «for» ekte ut!

Dafoes karriere har aldri stagnert, og han har fortsatt å levere sterke prestasjoner i filmer som Antichrist (2009), The Florida Project (2017) og The Lighthouse (2019). For sistnevnte rolle mottok han sin fjerde Oscar-nominasjon. Det er også verdt å merke seg at Dafoe er en av grunnleggerne av The Wooster Group, et New York-basert eksperimentelt teaterkollektiv, og han har fortsatt å opptre på teaterscenen parallelt med filmkarrieren.

Willem Dafoes karriere demonstrerer den utrolige spennvidden av hans talent. Enten det er som en herjet Vietnam-veteran, en djevelsk superskurk eller en plaget fyrvokter, leverer Dafoe konsekvent utmerkede skuespillerprestasjoner. Han har laget over hundre filmer i sin legendariske karriere, og selv om han allerede har satt et uutslettelig merke på filmindustrien, er det ingen tvil om at det beste kanskje er i vente.

Podcastprodusent og skribent