©Starz

Robin Williams

21, juli 1951

Robin Williams (1951-2014) vil alltid bli husket som en av de mest minneverdige skuespillerne innen film og TV. Hans unike evne til å skildre en bredde av karakterer, kombinert med hans energiske og improviserte stil, har gitt oss mange uforglemmelige øyeblikk.

Williams karriere tok fart i 1977 med mindre roller i filmen Can I Do It… ‘Til I Need Glasses? og i TV-showene The Richard Pryor Show og Laugh-In. Men det var hans rolle som den utenomjordiske Mork i en episode av sitcom’en Happy Days i 1978 som satte ham på kartet og ledet til spin-off serien Mork & Mindy (1978-1982). Serien ble Williams’ gjennombrudd og tjente ham hans første Golden Globe Award og en nominasjon til en Primetime Emmy Award.

På 1980-tallet ønsket Williams å gå mer i retning av mer mainstream skuespill, og fikk sin filmdebut i en hovedrolle i den musikalske komedien Popeye (1980). Selv om filmen ikke ble godt mottatt av kritikerne, tjente den tre ganger sitt budsjett. Williams tok da på seg mer alvorlige roller i komedie-dramaene The World According to Garp (1982) og Moscow on the Hudson (1984). Han mottok to påfølgende Primetime Emmy Awards for Outstanding Individual Performance i variety- eller musikkprogrammer for TV-spesialene Carol, Carl, Whoopi and Robin (1987) og ABC Presents A Royal Gala (1988).

Han ble nominert til en Academy Award for Best Actor for sin rolle som radio-DJ Adrian Cronauer i krigskomedien Good Morning, Vietnam (1987), hvor han improviserte noen av scenene. Dette var bare begynnelsen på Williams’ suksessrike karriere, som inkluderer minneverdige opptredener i filmer som Dead Poets Society (1989), Awakenings (1990), The Fisher King (1991), Hook (1991), Aladdin (1992), Mrs. Doubtfire (1993), Jumanji (1995), The Birdcage (1996) og Good Will Hunting (1997), for hvilken han vant en Academy Award for Best Supporting Actor.

En av de mest kjente anekdotene fra hans karriere er hans improviserte opptreden som Genie i Aladdin (1992). Han improviserte 52 forskjellige karakterer, og hans dynamiske og eksplosive opptreden endret for alltid hvordan animerte filmer bruker kjendisstemmer.

Robin Williams’ karriere spenner over nesten fire tiår, og hans bidrag til film- og TV-verdenen er udiskutabel. Han blir ofte hyllet som en av de største komikerne i verdenshistorien, men hans evne til å ta på seg en rekke forskjellige roller – fra det morsomme til det seriøse – gjør at han fremdeles blir husket som en mesterlig skuespiller[2. Williams etterlater seg et uutslettelig inntrykk i film- og TV-verdenen og vil alltid bli husket for sitt talent, sin energi og hans evne til å bringe glede til publikum over hele verden.

Podcastprodusent og skribent