©Momentum Pictures

Daniel Radcliffe

23. juli 1989

Det er kanskje ingen overraskelse at Daniel Radcliffe, best kjent for sin ikoniske rolle som Harry Potter, har hatt en forbløffende film- og TV-karriere. Fra en alder av seks, da han dukket opp som en ape i et skuespill på skolen, til hans siste roller i indiefilmer og på teaterscenen, har Radcliffe fortsatt å imponere både publikum og kritikere med sitt skuespill.

Radcliffe begynte sin profesjonelle karriere med hovedrollen i TV-produksjonen David Copperfield i 1999. Men det var ikke før han ble valgt til å spille Harry Potter i 2001 at han ble et kjent ansikt verden over. Radcliffe var bare 12 år gammel da han startet reisen på Galtvort, en reise som skulle vare i ti år og åtte filmer.

Radcliffe har imidlertid vist at han er mer enn bare «gutten som overlevde». Etter Harry Potter-serien har han spredt seg til en rekke forskjellige sjangre og roller. Han har portrettert alt fra den amerikanske poeten Allen Ginsberg i Kill Your Darlings (2013) til en ung lege i serien A Young Doctor’s Notebook (2012-2013). Han har også brukt stemmen sin i animasjonsfilmer, og har spilt en rekke unike roller, som et lik i den surrealistiske komedien Swiss Army Man (2016).

En morsom anekdote fra Harry Potter-filmene viser Radcliffes dedikasjon til sin rolle. Mens de filmet en scene i Harry Potter og Føniksordenen, der Harry Potter skal kysse Cho Chang, var Radcliffe så nervøs at han beskrev opplevelsen som «et mareritt». Men kanskje enda morsommere er det at det faktisk var hans aller første kyss i det virkelige liv også!

Radcliffe har også gjort en markant innflytelse på scenen. Han har vist sin evne til å takle utfordrende roller, som i Peter Shaffers Equus, som åpnet i Londons West End i 2007, og hans Broadway-debut i den satiriske musikalen How to Succeed in Business Without Really Trying i 2011.

Daniel Radcliffes karriere demonstrerer hans evne til å utvikle seg som skuespiller og ta risikoer i forskjellige sjangre og medier. Hans talent og dedikasjon til skuespill har sikret ham en plass i filmhistorien og gitt ham et sted i hjertene til fans over hele verden. Men med hans fortsatte suksess på scenen, i film, og på TV, er det tydelig at Daniel Radcliffe bare så vidt har begynt å vise oss hva han er god for.

Podcastprodusent og skribent