©Paramount Pictures

Tom Hanks

9, juli 1956

Tom Hanks er en amerikansk skuespiller og filmprodusent født i Concord, California 9. juli 1956, og har satt sitt preg på filmverdenen gjennom en lang og imponerende karriere. Han regnes som en av de mest elskede og respekterte skuespillerne i Hollywood, og hans talent og sjarm har gjort ham til en av filmindustriens største stjerner.

Hanks er kjent for å spille både humoristiske og dramatiske roller og har med årene endt opp med å bli et kulturelt ikon i filmbransjen. Han er rangert som den fjerde beste betalte skuespilleren i USA og har vunnet mange priser og utmerkelser:

Hanks har vunnet to Academy Awards og fire Golden Globe Awards. Flere av disse prisene var for Beste Mannlige Skuespiller. Han ble også hedret med en Cecil B. DeMille Award for sin fremragende bidrag til underholdningsbransjen. Selv om Hanks er mest kjent for sitt arbeid på film, har han også hatt suksess på TV-skjermen. Han har vunnet flere Primetime Emmy Awards som produsent for ulike TV-serier og -filmer. American Film Institute tildelte Hanks AFI Life Achievement Award i 2002 for hans bemerkelsesverdige bidrag til filmkunsten og popkulturen.

Tom Hanks’ karriere startet på 1980-tallet, og han oppnådde raskt suksess og anerkjennelse på lerretet. Han har gledet publikum med en rekke minneverdige roller og demonstrert sin allsidighet som skuespiller. Hanks har vunnet to Oscar-priser for beste hovedrolle, den første for sin rolle som en advokat med aids i Philadelphia (1993) og den andre for sin ikoniske rolle som Forrest Gump i filmen med samme navn (1994). Disse prestasjonene understreker hans evne til å formidle dybde og følelser gjennom sine karakterer.

The Green Mile fra 1999 er en annen film som har vært en viktig del av Hanks’ karriere. I denne filmen, regissert av Frank Darabont og basert på Stephen Kings roman, spiller Hanks rollen som en fengselsbetjent som blir vitne til overnaturlige hendelser etter ankomsten av en gåtefull fange.
The Green Mile ble hyllet for sin rørende historie og sterke rollebesetning, og Hanks’ prestasjon ble spesielt bemerket for sin overbevisende skildring av karakterens empati og indre kamp.

The Cloud Atlas fra 2012 er en annen film som utfordret Hanks som skuespiller. I denne episke science fiction-filmen, regissert av Wachowskis og Tom Tykwer, spiller Hanks flere roller og demonstrerer sin allsidighet og evne til å mestre forskjellige karakterer. Filmen utforsker temaer som reinkarnasjon og menneskelige forbindelser på tvers av tid og sted. Selv om The Cloud Atlas mottok blandede anmeldelser, ble den verdsatt for sin visuelle stil og ambisiøse konsept.

I filmen Finch fra 2021 viser Hanks nok en gang sin evne til å engasjere publikum. Han portretterer en mann som etterlater alt han kjenner for å overleve i en postapokalyptisk verden sammen med sin trofaste hund og en robot han har bygget. Finch er et eksempel på Hanks’ evne til å kombinere følelsesladet drama med spennende historier.

Tom Hanks samarbeidet med filmregissør Steven Spielberg på fem filmer: Saving Private Ryan (1998), Catch Me If You Can (2002), The Terminal (2004), Bridge of Spies (2015) og The Post (2017). Han samarbeidet også med Spielberg på HBO-miniseriene Band of Brothers (2001) og The Pacific (2010), som lanserte ham som regissør, produsent og manusforfatter. Hanks har også hatt hyppige samarbeid med regissørene Ron Howard, Nora Ephron og Robert Zemeckis.

Blant Hanks’ andre filmer finner vi romantiske komedier som Sleepless in Seattle (1993) og You’ve Got Mail (1998) og dramafilmene Apollo 13 (1995), Cast Away (2000), Road to Perdition (2002) og Elvis (2022). Han har også spilt hovedrollen som Robert Langdon i filmserien basert på Dan Browns bøker, og gitt stemme til Sheriff Woody i Toy Story filmserien (1995–2019).

Tom Hanks’ karriere har vært fylt med høydepunkter og minneverdige øyeblikk. Han har vist seg som en mangefasettert skuespiller som behersker både drama og komedie, og hans evne til å formidle komplekse følelser har gjort ham til en favoritt blant både publikum og etablerte filmskapere.