KVIFF prize winners
©KVIFF57

Redaktørens rapport fra den 57. Karlovy Vary International Film Festival


Den 57. utgaven av Karlovy Vary International Film Festival, arrangert av Film Servis Festival Karlovy Vary, ble en spennende begivenhet for filmelskere, bransjefolk og filmskapere fra hele verden. Festivalen, som fant sted fra 30. juni til 8. juli, leverte i år et formidabelt knippe filmer, hyggelige arrangementer og interessante gjester.

Konkurranseprogrammet var fullpakket med høydepunkter, og det var en glede å være til stede og oppleve noen av filmene som ble vist. En film som skapte stor begeistring blant mange var den skandinaviske samproduksjonen Hypnosen, regissert av Ernst De Geer. Filmen fikk en velfortjent pris for beste mannlige skuespiller, som ble tildelt den norske skuespilleren Herbert Nordrum for hans skuespillerprestasjon. I tillegg ble filmen utvalgt av juryen fra The International Federation of Film Critics (FIPRESCI) som årets beste film.

Norske Herbert Nordrum mottar pris for best mannlig skuespiller for Hypnosen. (©KVIFF57)

Festivalen var også et møtested for noen av bransjens mest kjente ansikter. En av de mest fremtredende gjestene var den legendariske skuespilleren Russel Crowe, som ble tildelt en velfortjent hederspris for sitt betydelige bidrag til filmverdenen. Crowe kunne også glede publikum ved å introdusere en spesialvisning av klassikeren Master and Commander, en av hans mest kjente og kritikerroste filmer. Crowe ga også en live-opptreden med sitt band, Indoor Garden Party, under åpningsseremonien.

Ewan McGregor var også til stede på festivalen og ble tildelt en hederspris for sitt eksepsjonelle bidrag til filmindustrien. Han benyttet også anledningen til å presentere sin nyeste film, You Sing Loud, I Sing Louder, et drama om far og datter, der han spilte sammen med sin virkelige datter, Clara Mathilde McGregor.

Den svenske skuespilleren Alicia Vikander var også til stede under festivalen for å motta en hederspris og presentere sin nyeste film, Firebrand.

Robin Wright tok også turen til festivalen for å motta hederspris for sin karriere og for å presentere den tidløse klassikeren The Princess Bride. I tillegg hadde jeg og andre i journalister mulighet til å delta i en KVIFF Talk med Wright, der hun delte sin historie om livet og karrieren etter 40 år som skuespillerinne. Samtalen ga et fascinerende innblikk i Wrights reise og om hennes mange roller, fra Forrest Gump og The Princess Bride til Wonder Woman og House of Cards. Samtalen gikk også inn på noen av bransjens mørkere sider, der spesielt Oliver Stone fikk gjennomgå!

I tillegg til det festivalen hadde å by på, var det også tid til å utforske den vakre byen Karlovy Vary. Byens berømte varme kilder, sjarmerende gater og arkitektur skapte en unik atmosfære som forsterket festivalens magi.

Robin Wright på KVIFF57 (Foto: Eirik Bull)

Dette var mitt tredje besøk på festivalen på like mange år, og hvert år har vært en reise fylt med oppdagelser, inspirasjon og uforglemmelige øyeblikk. Karlovy Vary International Film Festival har virkelig klart å skape en unik atmosfære der filmkunsten blir feiret og talentet blir hedret.

Som vanlig ble det hele avsluttet med prisutdeling og stor galafest på det majestetiske og luksuriøse Grand Hotel Pupp (fnis…), som har vært innnspillingsted for blant annet Casino Royale.

Men før jeg avslutter, kan jeg ikke unngå å nevne mitt opphold på Hotel Pavlov. La oss bare si at hotellets estetikk og service ikke helt innfridde mine forventninger. Hotellet hadde riktignok en svært sentral beliggenhet, så sentral faktisk at de live-opptredenene og rave-partyene som varte til langt på natt, dundret så hardt at vinduene på rommet mitt ristet. Vibrasjonene var så kraftige at til og med edderkoppene i hjørnene kom frem. Og det var mange av dem. Jeg tror jeg kastet ut rundt 10-12 edderkopper i løpet av oppholdet mitt. Og siden takhøyden på rommet mitt var ganske høy, måtte jeg ofte vente til langt på natt på at de skulle komme ned over i silketråder før jeg kunne fange dem og kaste dem ut av vinduet. På det verste var det som en scene hentet rett ut av 1990-filmen Arachnophobia.

Hvor er John Goodman når vi trenger’n?

Takk, Karlovy Vary, for tre interessante år. Nå har jeg kommet meg hjem. En hyggelig sak helt på slutten var å dele bil til Praha med regissør Babak Jalali, som vant pris for sin film Fremont. Kjempehyggelig fyr, som jeg håper jeg treffer igjen på en annen festival! Før vi gikk til hver vår terminal på flyplassen, lurte vi på hvordan han skulle klare å få den prisen der, som lett kan fungere som et slagvåpen, ombord på flyet!

Men til tross for en stort sett hyggelig stemning og fantastiske mennesker, blir det nok en annen festival neste gang. Det er så mange andre filmfestivaler å oppdage rundt i verden, og det er på tide å reise videre.

Babak Jalali (Foto: Eirik Bull)

Her er en oversikt over vinnerne i den 57. utgaven av Karlovy Vary International Film Festival:

Hovedprisen, Grand Prix – Crystal Globe (25 000 USD), gikk til filmen Blaga’s Lessons / Urotcite na Blaga, regissert av Stephan Komandarev fra Bulgaria og Tyskland.

Spesiell Jurypris (15 000 USD) ble tildelt filmen Empty Nets / Toorhaye khali, regissert av Behrooz Karamizade fra Tyskland og Iran.

Beste regissørprisen gikk til Babak Jalali for filmen Fremont fra USA.

Årets Crystal Globe-vinnere. (©KVIFF57)

Beste kvinnelige skuespiller ble Eli Skorcheva for hennes rolle i filmen Blaga’s Lessons / Urotcite na Blaga. Beste mannlige skuespiller var Herbert Nordrum for hans rolle i filmen The Hypnosis / Hypnosen.

En spesiell omtale fra juryen gikk til filmen Dancing on the Edge of a Volcano, regissert av Cyril Aris fra Tyskland og Libanon.

Publikumsprisen gikk til filmen The Edge of the Blade / Une affaire d’honneur, regissert av Vincent Perez fra Frankrike.

I Proxima-konkurransen gikk Grand Prix (15 000 USD) til filmen Birth, regissert av Yoo Ji-young fra Sør-Korea. Proxima Spesiell Jurypris (10 000 USD) gikk til filmen Guras, regissert av Saurav Rai fra India og Nepal.

Russell Crowe fra New Zealand mottok Crystal Globe for Outstanding Artistic Contribution to World Cinema. Festival President’s Award for Contribution to Czech Cinematography gikk til Daniela Kolářová fra Tsjekkia. Alicia Vikander (Sverige), Ewan McGregor (Storbritannia) og Robin Wright (USA) mottok Festival President’s Award.

Russel Crowe singing
Russel Crowes og Indoor Garden Party på åpningsseremonien. (©KVIFF57)

Den økumeniske juryen tildelte sin Grand Prize til filmen Blaga’s Lessons / Urotcite na Blaga, og gav en spesiell omtale til Citizen Saint / Mokalake Tsmindani, regissert av Tinatin Kajrishvili fra Georgia, Frankrike og Bulgaria.

Europa Cinemas Label Award gikk til The Hypnosis / Hypnosen, regissert av Ernst De Geer fra Sverige, Norge og Frankrike.

FIPRESCI juryen tildelte sin pris for beste film i Crystal Globe-konkurransen til The Hypnosis / Hypnosen og i Proxima-konkurransen til Imago, regissert av Olga Chajdas fra Polen, Nederland og Tsjekkia.

Skribent