©20th Century Studios

Stephen Lang

11. juli 1952

Stephen Lang er en anerkjent og prisbelønnet skuespiller som trives både på Broadway-scenen, på TV-skjermen og på film. Han er født 11. juli 1952 i New York City og er kjent for sine roller i en rekke filmer og teaterproduksjoner.

Tidlig i sin karriere fikk Stephen Lang anerkjennelse for sine teateropptredener på Broadway. Han ble nominert til en Tony-pris for sin rolle som Lou i The Speed of Darkness i 1992. Han spilte også rollen som Happy i Dustin Hoffmans nyoppsetning av Death of a Salesman (1985) og som oberst Jessep i A Few Good Men (1992). Langs allsidighet strakte seg også til off-Broadway, hvor han opptrådte i produksjoner som Defiance av John Patrick Shanley og The Guys av Anne Nelson. Han har også skrevet og oppført sitt eget skuespill kalt Beyond Glory, som har mottatt flere utmerkelser og turnert på militærbaser rundt om i verden.

På film har Stephen Lang hatt en imponerende rekke roller. Han er kanskje mest kjent for sin fremragende prestasjon i James Camerons Avatar fra 2009 og Avatar: The Way of Water fra 2022, hvor han spilte den grusomme oberst Quaritch. Han har også spilt i filmer som Tombstone (1993), Gettysburg (1993), Public Enemies (2009) og Don’t Breathe (2016).

I tillegg til sin suksess på Broadway og i filmverdenen, har Stephen Lang også hatt betydelige opptredener på TV-skjermen. Han spilte Babe Ruth i TV-filmen Babe Ruth fra 1991 og Stonewall Jackson i Gods and Generals fra 2003. Han har også hatt roller i TV-serier som Crime Story (1986) og Terra Nova (2011). Lang spilte også i den norske filmen Pionér fra 2013.

Stephen Langs karriere har blitt anerkjent med en rekke priser og nominasjoner. Han har vunnet Saturn Award for beste birolle for sin prestasjon i Avatar og har blitt nominert til Tony-prisen, Outer Critics Circle Award og Drama Desk Award for sitt arbeid på Broadway. Gjennom sine mange prestasjoner på teater, film og TV har Lang demonstrert evnen til å bringe karakterene sine til liv og engasjere publikum.