©Disney

Disney+ lanserer 28 nyrestaurerte klassiske kortfilmer

Se filmene på Disney+ fra juli.

Disney+ vil begynne å presentere en samling av 28 nyrestaurerte klassiske kortfilmer fra Walt Disney Animation Studios fra juli. Disse kortfilmene vil inneholde ikoniske figurer som Mikke Mus, Minni Mus, Donald Duck, Langbein, Pluto, Chip og Dale, samt studioets første stjerne, Oswald the Lucky Rabbit. Årets markering av Walt Disney Animation Studios’ hundreårsjubileum blir hedret som en del av den pågående Disney 100-feiringen.

Denne pakken med kortfilmer inneholder alt fra klassikere til mindre kjente titler. Den inkluderer eksempler på Disneys tidligste kortfilmer Trolley Troubles og All Wet, begge fra 1927 og med Oswald the Lucky Rabbit i hovedrollen, Silly Symphony-klassikere som The Skeleton Dance, Merbabies og Wynken, Blynken and Nod, samt et bredt spekter av underholdende kortfilmer med Disneys mest elskede figurer. Serien avsluttes i oktober med Chips Ahoy, en CinemaScope-kortfilm fra 1956 med Donald Duck og hans jordekornrivaler, i forkant av Disneys 100-årsjubileum den 16. oktober.

Restaureringen ble ledet av Walt Disney Studios Restoration and Preservation team, under regi av regissør Kevin Schaeffer, i nært samarbeid med kreative rådgivere fra Walt Disney Animation Studios. Dette inkluderte Dorothy McKim, produsent for spesialprosjekter og 2D-animasjon, samt fargesupervisjon av Mike Giaimo (anerkjent produksjonsdesigner for de to Frozen-filmene og den kommende filmen Wish) og animasjonslegenden Eric Goldberg (som ledet animasjonen av Genie i Aladdin og regisserte Pocahontas og to segmenter for Fantasia/2000). Dette samme teamet har nylig restaurert Cinderella og jobber nå med en restaurering av Snøhvit og de syv dvergene.

I en kommentar av kunngjøringen sier Dorothy McKim: «Vi er begeistret for å samarbeide med Kevin Schaeffer og studioets restaureringsteam for å presentere disse nyrestaurerte versjonene av klassiske Disney-kortfilmer. To av våre beste kunstneriske talenter har bidratt med sin ekspertise og lidenskap for prosjektet for å sikre at filmene ser ut på sitt beste og er autentiske i forhold til de opprinnelige filmskaperes kreative intensjoner. Vi er veldig spente på å dele disse fantastiske kortfilmene med Disney+-publikummet. De har aldri sett eller hørt bedre ut«.


TILGJENGELIG NÅ:

Goofy Gymnastics (1949) ©Disney

AQUAMANIA (1961)
Den ivrige vannskiutøveren Langbein prøver å lære sin sønn kunsten å drive med vannsport, men havner ved en tilfeldighet i et mesterskapsløp. Han møter en hjelpeløs blekksprut og tar en omvei på en berg-og-dal-bane på vei til en uventet seier.

BATH DAY (1946)

Katten Figaro tar hovedrollen etter at han får et bad (komplett med sløyfe og parfyme) av Minni Mus, og deretter møter en gruppe rampete gatekatter. En forskrekket Figaro vinner dagen når han rister så mye at han velter en tårn av søppelbokser over rivalen sin, og han kommer seirende ut av slåsskampen. Minni belønner ham med et nytt bad.

BUILDING A BUILDING (1933)

Mikke opererer en dampskuffel på en travel byggeplass, der Minni selger matpakker, og en flørtende Petter Smart er formann. Når Petters fremstøt går for langt, kommer Mikke Minni til unnsetning og det fører til en jakt gjennom en stålskjelett av en bygning og en spennende konklusjon.

FIGARO AND FRANKIE (1947)

Minnies katt, Figaro, prøver å få seg en lur, men kanarifuglen Frankie insisterer på å synge. En krangel oppstår og Frankies bur velter. Minni tror Figaro har spist Frankie, men fuglen har bare flydd sin vei. Til slutt redder Figaro Frankie fra nabohunden, og husets ro blir gjenopprettet.

GOOFY GYMNASTICS (1949)

Langbein tar i bruk en instruksjonsplate og gymnastikkutstyr i et forsøk på å komme i form, med hjelp av vekter, chin-up-stenger og kabeltrenere. I prosessen ødelegger han gulvet, blir slengt rundt i rommet og faller ut av vinduet før han ender opp bak et utklipp av den muskuløse mannen han drømte om å være.

THE SKELETON DANCE (1929)

En livlig kvartett med begravede skjeletter kommer ut for å leke og danse natten gjennom i denne skumle Silly Symphony-filmen, satt til Edvard Griegs makabre musikk (tilpasset av Carl Stalling). Ub Iwerks’ oppfinnsomme animasjon bruker mange gags fra gravplassen som blant annet involverer dyr og en skjelett-xylofon.


PREMIERE 11. AUGUST:

The Flying Jalopy (1943) ©Disney

BARNYARD OLYMPICS (1932)

Mikke og Petter Smart konkurrerer i ulike idretter (løping, roing, stavhopp og en vilt sykkelritt som finale), mens hele dyregården (inkludert Minni og Horace Horsecollar) heier på dem. Petter tyr til juks, men Mikke vinner til slutt.

DONALD’S COUSIN GUS (1939)

Donald Ducks grådige fetter, Gus Gås, kommer på besøk og spiser ham praktisk talt ut av huset og hjemmet. Når den direkte tilnærmingen for å bli kvitt den grådige gjesten mislykkes, tyr Donald til desperate tiltak for å få ham til å dra.

DONALD’S NEPHEWS (1938)

Donald prøver seg på barneoppdragelse (med en bok kalt Moderne Barneoppdragelse) på sine tre nevøer – Ole, Dole og Doffen – som elsker å lage rampestreker og spille puss mot sin irritable onkel Donald. Boken har liten innvirkning på de rampete trillingene, som skaper kaos for Donald og hjemmet hans.

THE FLYING JALOPY (1943)

Donald Duck kjøper et gammelt, slitent fly fra den slue Ben Bliksvær, som lurer den intetanende anda til å utnevne Ben som begunstiget i tilfelle en ulykke. Ben leder deretter Donald på en halsbrekkende flytur, der han prøver å få flyet til å krasje slik at han kan få en formue ut av Donalds uflaks.

GOOFY AND WILBUR (1939)

Langbein får sin egen serie med kortfilmer med denne oppfinnsomme filmen, der han samarbeider med sin gresshoppevenn Wilbur for å lokke fisk til nettet sitt. Uten å innse hvor ille Wilbur har det før det er for sent, setter Langbein i gang for å prøve å redde vennen sin fra en usikker skjebne i magen på en sulten frosk.

MICKEY’S STEAM ROLLER (1934)

Mikke kjører en dampveivals da de rampete tvillingene Morten og Ferdie fulgt av Minni, går forbi. Mens Mikke flørter med Minni, kaprer tvillingene maskinen og legger ut på en ødeleggende ferd, med Mikke i hælene. Mikke ender opp med å bli forfulgt av guttene, noe som resulterer i et kaotisk, men lykkelig øyeblikk.


PREMIERE 5.-8. SEPTEMBER:

Playful Pluto (1938) ©Disney

ALL WET (1927)

Pølsebod-eieren Oswald the Lucky Rabbit tar en pause fra den daglige jobben og later som han er en livredder for å imponere den vakre Fanny Cottontail som har tatt seg en tur på stranda. Når Fannys ender opp i nød, ror Oswald til unnsetning, og de to skaper bølger mens de kjemper seg tilbake til land.

TROLLEY TROUBLES (1927)

Trolley Troubles markerte starten på Walt Disneys Oswald the Lucky Rabbit-tegneserie (selv om det faktisk var den andre kortfilmen som ble produsert) og viser Oswald som en trikkefører som prøver å holde ting på skinner. På veien møter han en kabin full av bråkete kaninpassasjerer, uoverkommelig bratte bakker, en sta ku, en galopperende geit og andre hindringer.

BONE TROUBLE (1940)

Dette første offisielle innslaget i Pluto-serien handler om vår fryktløse valp på rømmen etter å ha stjålet en ben fra bulldogen Butch og søker tilflukt i en karusell full av underlige speil full av forvridde refleksjoner. Hans ofrykt for forvrengningene fører til et eventyr fylt med moro, der han utnytter speilene for å forsvare seg mot Butch.

MERBABIES (1938)

Walt Disney engasjerte tidligere kolleger Hugh Harman og Rudy Ising for å hjelpe til med å skape en undervannskortfilm i Silly Symphony-serien. Havbølgene former havfruebabyer som blir kalt til en akvatisk sirkuslekeplass på havbunnen, der de samhandler med en parade av sjøhester, sjøstjerner og annet marint liv, før de forsvinner til overflaten de kom fra.

MICKEY’S KANGAROO (1935)

Det blir action på Mikke og Pluto når en australsk venn sender en boksende kenguru og barnet hennes i deres retning. Pluto er først rasende når kenguruene ødelegger hans nye hundehus og spiser maten hans, men Mikke er fornøyd med å få en ny boksepartner. Alt ender godt når de ender opp som en ganske uvanlig utvidet familie.

PLAYFUL PLUTO (1934)

Pluto prøver å hjelpe Mikke med vårrengjøring og løvoppsamling, men dagen ender i kaos da en virvelvind plutselig dukker opp, samt en lekkende vannslange med egen vilje og en invasjon av fluer gjør livet surt. Pluto havner i en klebrig situasjon med en rull med fluepapir, noe som fører til noen av hans mest minneverdige scener.

PLUTO, JUNIOR (1942)

Pluto og Pluto Junior nyter en lat ettermiddagslur når den lekne valpen roter seg borti en ball, en ballong, en mark, en fugl og en klesvask. Pluto redder sønnen sin fra en farlig situasjon, men havner selv i trøbbel underveis. Heldigvis lander han med et plask.

THE BARN DANCE (1929)

Minni Mus må velge mellom to dansepartnere, der den klumsete Mikke konkurrerer med den mer erfarne Pete om å få gleden av hennes selskap. Mikke bruker ballonger for å gjøre seg lettere på foten, men blir avslørt og kommer til kort.


PREMIERE 6. OKTOBER:

Chips Ahoy (1956) ©Disney

CAMPING OUT (1934)

Mikke, Minni, Klara Ku og Klaus Knegg er på telttur og nyter naturen til det fulle, helt til ankomsten til en ensom mygg skaper kaos og eskalerer til det ender opp med et frontal-angrep med en hær av stikkende insekter. Teltturistene forsøker seg på et motangrep via mangt et oppfinnsomt mottiltak.

CHIPS AHOY (1956)

De sultne jordekornene Snipp og Snapp har bare en eikenøtt igjen da de oppdager et eiketre som tilhører Donald Duck på den andre siden av innsjøen. Ved å kapre Donalds skip (fra innsiden av en flaske), klarer det oppfinnsomme duoet å komme seg til treet, men ikke uten innblanding fra Donald. De tar vinden ut av Donalds seil, og ender opp med å le sist.

FIDDLING AROUND (1930)

Mikke Mus viser et bredt spekter av uttrykk og følelser (og til og med har langt hår) i denne soloviolinopptredenen. Han står overfor et usynlig publikum og en sarkastisk kommentator mens han hengivent spiller flere stykker, inkludert ungarsk dans og Willhelm Tell-overtyren. Walt Disney regisserte denne filmen, som også er kjent som Just Mickey.

INFERIOR DECORATOR (1948)

Donald Duck skaper tøbbel da han kommer i klammeri med en bie ved navn Spike, som prøver å pollinere Donalds blomstrete tapet. Når Donald fanger Spike med tapetlim, fører det til en kamp mellom de to. Hele planen slår tilbake når Spike klarer å rømme og får med seg en hel bikube full av hissige bievenner for å hevne seg.

OLD MacDONALD DUCK (1941)

Donald Duck er godt i gang med å uføre pliktene på gården han driver, inkludert å mate dyrene og melke kua Clementine, men oppdager at det er en flue i salven (eller rettere sagt, i melken) når en pågående flue ødelegger planene hans og driver ham til vanvidd.

WHEN THE CAT’S AWAY (1929)

Når katten Tom er borte, tar Mikke, Minni og en gruppe rampete mus over hjemmet hans og underholder seg selv med en rekke musikalske eskapader. Mikke og Minni danser over pianotangentene, bruker en hjul av sveitserost som en avspillingsrull til et automatisk piano og finner en oppfinnsom måte å spille en grammofonplate på.

WYNKEN, BLYNKEN AND NOD (1938)

Denne detaljerte Silly Symphony-tegnefilmen er en drømmeaktig fantasi om tre små barn som reiser til månen i en tresko-båt. Underveis fisker de etter stjerner og fanger en komet i nettet sitt for å trekke dem gjennom nattehimmelen. Når det bryter ut en storm, sklir de ned til jorden på en månestråle og tilbake i vuggene sine.