©Disney

Phoebe Waller-Bridge

14. juli 1985

Phoebe Waller-Bridge er ikke et navn man kan unngå innen dagens film- og serieindustri. Den britiske skuespilleren og manusforfatteren har i løpet av det siste tiåret tatt verden med storm, og har blitt en ettertraktet skaper, hovedforfatter, og stjerne i en rekke anerkjente TV-serier.

Waller-Bridge ble født 14. juli 1985 i London, og etter å ha fullført sin utdannelse ved Royal Academy of Dramatic Art, begynte hennes karriere i teateret, hvor hun co-grunnla DryWrite Theatre Company. Men det var hennes overgang til TV som virkelig satte fart i karrieren.

Hun skapte, skrev, og spilte i TV-seriene Crashing (2016) og Fleabag (2016-2019), og var showrunner og hovedmanusforfatter for første sesong av Killing Eve (2018-2022). Fleabag ble spesielt kjent for sin innovative bruk av «breaking the fourth wall», hvor Waller-Bridges karakter ofte kommuniserer direkte med publikum.

For Fleabag vant hun en rekke utmerkelser, inkludert Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Comedy Series, Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal- eller komedieserie, og BAFTAs TV-pris for beste kvinnelige humoropptreden. Serien Killing Eve har også mottatt kritisk anerkjennelse, og har ytterligere styrket Waller-Bridges status som en fremtredende skaper og skribent i TV-verdenen.

Men Waller-Bridges innflytelse strekker seg utover TV-serier. Hun har også medvirket i flere filmer, inkludert Albert Nobbs (2011), The Iron Lady (2011), Goodbye Christopher Robin (2017), og Solo: A Star Wars Story (2018), der hun spilte droiden L3-37. Hennes bidrag til filmverdenen fortsatte med at hun bidro til manuset av James Bond-filmen No Time to Die (2021), og i 2023 opptrådte hun i eventyrfilmen Indiana Jones and the Dial of Destiny.

Med hennes utrolige talent for å skrive og fremføre komplekse, morsomme og dypt menneskelige karakterer, har Phoebe Waller-Bridge satt sitt preg på moderne TV. Hennes arbeid har gjenopplivet og revolusjonert komedie- og drama-sjangrene, og hun har vist seg å være en av svært innflytelsesrik stemme innen TV og film i dag.

Podcastprodusent og skribent