©Lionsgate

Forest Whitaker

15. juli 1961

Forest Whitaker er en amerikansk skuespiller, produsent og regissør hvis formidable talent har beriket film- og TV-verdenen i flere tiår. Han ble født 15. juli 1961 i Longview, Texas, og familien hans flyttet til South Central Los Angeles i 1965. Etter å ha sikret seg et stipend til college for sine imponerende fotballferdigheter, skiftet Whitaker til musikk, og senere til skuespill, som til slutt ble hans livslange lidenskap.

Whitaker begynte sin filmkarriere i 1982 med en mindre rolle i Tag: The Assassination Game, etterfulgt av en mer kjent rolle i Fast Times at Ridgemont High samme år. Han fortsatte med å ta på seg en rekke forskjellige roller, fra en bokser i Vision Quest (1985) til en soldat i den kritikerroste Platoon (1986).

Gjennombruddet hans kom imidlertid i 1988 da han spilte jazzlegenden Charlie «Bird» Parker Jr. i Clint Eastwoods Bird. For denne rollen vant han prisen for beste skuespiller på Cannes Film Festival og ble nominert til en Golden Globe.

Whitaker har siden den gang levert en rekke minneverdige opptredener. I 1992 hadde han en bemerkelsesverdig rolle i det kritikerroste dramaet The Crying Game, og i 2006 leverte han en oscarvinnende opptreden som den ugandiske diktatoren Idi Amin i The Last King of Scotland. Han har også medvirket i flere TV-serier og har arbeidet som regissør og produsent.

Forest Whitaker er kjent for å portrettere «gentle giant» karakterer som ofte viser uskyld, ubesluttsomhet og sjenanse sammen med en sterk underliggende menneskelighet. Imidlertid har han absolutt ikke blitt skånet for de skarpere, mørkere hjørnene av livet, som hans sporadiske roller som leiemordere og andre truende typer kan bekrefte.

Forest Whitaker er utvilsomt en svært dyktig og allsidig skuespiller i dagens film- og TV-bransje. Hans karriere er et bevis på hans talent og hans evne til å dykke dypt inn i sine karakterer for å bringe deres historier til live.

Podcastprodusent og skribent