©Paramount

Patrick Stewart

13. juli 1940

Patrick Stewart er en engelsk skuespiller med en karriere som har strukket seg over syv tiår og spenner over teater, film, fjernsyn og videospill. Født 13. juli 1940 i Mirfield, Yorkshire, England, har han hatt en uforglemmelig innvirkning på film-og-seriebransjen, mest kjent for sin rolle som Captain Jean-Luc Picard i Star Trek: The Next Generation og i de påfølgende filmene og Star Trek: Picard.

Stewarts karriere begynte på teaterscenen, hvor han ble medlem av Royal Shakespeare Company i 1966. Hans Broadway-debut kom i 1971 i en produksjon av «A Midsummer Night’s Dream». Hans første filmrolle var i Trevor Nunns Hedda i 1975, og han har senere opptrådt i en rekke filmer som Excalibur (1981), og David Lynchs Dune (1984).

Steward har vært med i en lang rekke andre filmer, men for å nevne noen:
Hans rolle som Professor Charles Xavier i X-Men-filmserien (2000–2014), Logan (2017), og en alternativ versjon av karakteren i Marvel Cinematic Universe film Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) økte hans popularitet ytterligere. Han har også utmerket seg med stemmearbeid i filmer som The Pagemaster (1994), The Prince of Egypt (1998), og Ted (2012).

En interessant anekdote fra Stewarts karriere er hans vennskap med skuespiller Ian McKellen. De to utviklet et nært vennskap mens de jobbet sammen på X-Men filmene, og McKellen utførte til og med vielsen i Stewarts bryllup til sanger-og låtskriver Sunny Ozell i 2013.

En av de mest bemerkelsesverdige aspektene ved Stewarts karriere er hans evne til å balansere både seriøse og komiske roller. Hans komiske opptredener i sitcomen Frasier (1992-2004) og Extras (2005-2007) førte til at han fikk en Primetime Emmy Award-nominasjon for Outstanding Guest Actor in a Comedy Series. Han hadde også hovedrollen i den komiske TV-serien Blunt Talk (2015–2016).

Med sin sterke tilstedeværelse og dype, kultiverte stemme har Patrick Stewart skapt uforglemmelige roller som har underholdt publikum i flere generasjoner. Fra hans uforglemmelige opptredener på teaterscenen til hans ikoniske roller i Star Trek og X-Men, har Stewart vist en imponerende rekkevidde og dybde i sitt arbeid som har etablert ham som en av de mest respekterte skuespillerne i Hollywood.

Podcastprodusent og skribent