©Disney

Harrison Ford

13, juli 1942

Det er få navn i Hollywood som resonerer med samme kraft som Harrison Ford. Født 13. juli 1942 i Chicago, Illinois i USA, har denne ikoniske skuespilleren vist seg som en av de mest elskede og anerkjente figurene i filmhistorien, takket være roller i noen av de største franchisene noensinne.

Ford begynte sin karriere i 1966, og opptrådte i diverse TV-serier, inkludert den populære westernserien Gunsmoke. Men da karrieren ikke skjøt fart, tok han seg jobb som snekker. Det var først etter hans rolle i George Lucas’ American Graffiti i 1973 at ting begynte å endre seg.

Hans store gjennombrudd kom i 1977 med rollen som rompiloten Han Solo i Star Wars. Han gjentok denne rollen i oppfølgerne i 1980, 1983 og så sent som i 2015. Deretter fulgte rollen som den handlekraftige arkeologen Indiana Jones i Raiders of the Lost Ark i 1981, og tre oppfølgere, som gjorde ham til en stor stjerne i Hollywood. Indiana Jones ble så populær at en femte film, Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023), ble utgitt mer enn 40 år etter den første filmen i serien.

I tillegg til Star Wars og Indiana Jones, er Ford også kjent for sine roller i filmer som Blade Runner (1982 og 2017), Witness (1985, som ga ham en Oscar-nominasjon), Patriot Games (1992), Air Force One (1997), og mer nedtonede roller i filmer som Morning Glory (2010) og The Age of Adaline (2015).

Et interessant trekk ved Fords karriere er hans evne til å omfavne alderen sin. Ved å spille inn en ny Indiana Jones film i en alder av 80 år er ganske imponerende. Ford har bevist at alder ikke er en hindring for å fortsette å levere minneverdige prestasjoner på skjermen.

En artig anekdote er at mens mange skuespillere kan bli litt lei av å bli gjenkjent for bare en eller to roller, har Ford vist en forbløffende aksept for sine mest kjente roller. På spørsmål om hvorfor han tror filmene hans fortsatt er populære, har han sagt: «Disse historiene er tidløse. Familier tar de med seg, og viser de til barna sine. Disse historiene vil leve i flere generasjoner til.«.

Så om du husker ham som den karismatiske Han Solo, den eventyrlystne Indiana Jones, eller den granskende politimannen Rick Deckard, er det ingen tvil om at Harrison Ford er en skuespiller hvis innflytelse vil bli husket i generasjoner som kommer.

Podcastprodusent og skribent