©Warner Bros.

Matt LeBlanc

25. juli 1967

Matt LeBlanc, kjent som skuespilleren bak den ikoniske karakteren Joey Tribbiani i TV-serien Venner for livet (Friends), har vært et kjent navn i Hollywood i over tre tiår. Med en karriere som strekker seg fra komedie til drama, fra TV til film, og tilbake igjen, har LeBlanc bevist at hans sjarm og skuespilltalent er like variert som de prosjektene han tar på seg.

Født 25. juli 1967 i Newton, Massachusetts, vokste LeBlanc opp i beskjedne kår sammen med moren sin. Allerede i tenårene hadde han en brennende interesse for kjøretøy og en drøm om å bli profesjonell i faget, men livet ledet ham til slutt i en annen retning. I stedet for å følge drømmen om bilkarriere, flyttet han til New York for å prøve lykken som modell. Han endte opp med å ta teatertimer og flyttet senere til Los Angeles, hvor han fikk en rolle i serien TV 101 i 1988.

Men det var i 1994 at LeBlanc fikk sitt store gjennombrudd. Han ble castet som den klossete, men sjarmerende skuespilleren Joey Tribbiani i Venner for livet, en rolle som ikke bare gjorde ham til en publikumsfavoritt, men også sikret ham tre nominasjoner ved Primetime Emmy Awards.

Etter Venner for livet forsøkte LeBlanc seg på et spin-off show kalt Joey, men til tross for sin tidligere suksess, klarte ikke serien å gjenskape den magiske formelen, og den ble kansellert etter bare to sesonger.

Heldigvis ble dette langt fra slutten på LeBlancs karriere. I 2011 dukket han opp i den britisk-amerikanske serien Episodes, hvor han spilte en fiktiv versjon av seg selv. For denne prestasjonen vant han en Golden Globe-pris og mottok ytterligere fire Emmy Award-nominasjoner.

Fra 2016 til 2018 overrasket LeBlanc fansen ved å bli programleder for det britiske bilprogrammet Top Gear, som ytterligere bevis på hans mangfoldighet som skuespiller og TV-personlighet.

Til tross for de mange rollene han har hatt, vil LeBlanc alltid bli best husket for sin rolle som Joey Tribbiani. Hans komiske timing, sjarm, og evne til å skape en dypt elsket karakter er en testamente til hans talent som skuespiller. Uansett hva fremtiden bringer for Matt LeBlanc, er det klart at hans karriere til nå har etterlatt et uutslettelig merke i TV-historien.

Podcastprodusent og skribent