©BBC

Jonathan Rhys-Meyers

27. juli 1977

Jonathan Rhys-Meyers, født John Michael Francis O’Keeffe den 27. juli 1977, har hatt en innflytelsesrik karriere som har spent over flere tiår og ulike film- og TV-genrer.

Oppvokst i Dublin County, Irland, startet Rhys-Meyers sin skuespillerkarriere i en ung alder. Etter å ha blitt utvist fra skolen som sekstenåring, ble han oppdaget av talentspeidere i en biljardhall i Cork. Det var her hans reise fra Dublin til Hollywood begynte.

Rhys-Meyers’ karriere har omfattet et bredt spekter av filmgenrer, fra dramaer og thrillere til komedier. Han er kjent for sine roller i filmene Michael Collins (1996), Velvet Goldmine (1998), Titus (1999), Bend It Like Beckham (2002), Alexander (2004), Match Point (2005), Mission: Impossible III (2006) og sine TV-roller som Elvis Presley i den biografiske miniserien Elvis (2005), for hvilken han vant en Golden Globe Award og fikk en nominasjon til Primetime Emmy Award, som King Henry VIII i den historiske dramaserien The Tudors (2007–10), som fikk ham to nominasjoner til Golden Globe Award, og i NBC-dramaserien Dracula (2013–14) som tittelkarakteren.

Han spilte også som Bishop Heahmund, en karakter inspirert av den katolske helgenen med samme navn i serien Vikings (2013-2020) , og som Gestapo-sjef Kurt Stage i den norske filmen Den 12. mann (2017).

Meyers har fortsatt å spille i andre filmer, som Albert Nobbs i 2011. I 2013 dukket Meyers opp som skurken Valentine Morgenstern i The Mortal Instruments: City of Bones, basert på Cassandra Clares roman, City of Bones; han dukket opp i filmen Stonewall fra 2015, regissert av Roland Emmerich og i 2018 vant han Best Actor award ved Manchester Film Festival for sin hovedrolle i Damascus Cover. I 2020 ble han listet som nummer 44 på The Irish Times’ liste over Irlands største filmskuespillere.

Til tross for sin suksess, har Rhys-Meyers uttalt at skuespill ikke er «gøy», men snarere hardt arbeid. Han har bemerket at mange av rollene han har fått er basert på hans utseende, noe som ofte har ledet ham til antagonist-roller. Men til tross for utfordringene, har han klart å skape en variert og innflytelsesrik karriere.

Jonathan Rhys-Meyers’ karriere har kanskje hatt sine opp- og nedturer, men hans talent og dedikasjon til skuespill har utvilsomt etterlatt et merke på både film og fjernsyn. Fra Dublin til Hollywood har han fortsatt å imponere publikum og kritikere med sine sterke prestasjoner.

Podcastprodusent og skribent