©Pathé Pictures International

Helen Mirren

26. juli 1945

Helen Mirren, en av Storbritannias mest anerkjente og respekterte skuespillerinner, har hatt en lang og variert karriere i film og TV-serier. Født 26. juli 1945 i Hammersmith i London, er Mirren kjent for en rekke minneverdige roller, inkludert politietterforsker Jane Tennison i serien Den mistenkte (Prime Suspect) og både Elisabeth I og Elisabeth II i forskjellige produksjoner.

Mirren startet sin karriere i britisk teater, hvor hun tolket en rekke ikoniske roller i verkene til kjente dramatikere som Ibsen og Strindberg. Det var imidlertid hennes overgang til film og fjernsyn som satte henne på kartet for et bredere publikum.

Hun oppnådde internasjonal anerkjennelse for sin rolle som Jane Tennison i Den mistenkte (1991), en serie som ble vist på NRK i Norge. Tennison, en dypt engasjert politiinspektør, var et avbrudd fra de typiske kvinnelige rollene på den tiden, og Mirrens tolkning av karakteren har vært rost for sin dybde og kompleksitet.

På film er Mirren kanskje best kjent for sin rolle som dronning Elizabeth II i filmen The Queen (2006). For sin tolkning av denne rollen mottok hun en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle .

I tillegg til hennes mer seriøse roller, har Mirren også vist en villig evne til å utfordre seg selv og publikum. I 2010 poserte hun toppløs i en fotoseanse for å promotere filmen Love Ranch, hvor hun spilte rollen som en horemamma.

Ikke bare har Helen Mirren en imponerende rekke roller på sitt CV, men hun har også en lang liste av priser og utmerkelser. I tillegg til hennes Oscar-statue, har hun blitt tildelt en rekke priser, inkludert Golden Globe, BAFTA, Primetime Emmy Award og mange flere.

Helen Mirren har bevist gang på gang at hun er en kraft å regne med i film- og TV-verdenen. Med hennes mangfoldige talent og evne til å ta på seg både utfordrende og komplekse roller, vil forhåpentligvis Mirren fortsette å imponere og underholde publikum i mange år fremover.

Podcastprodusent og skribent