©Prime Video

Good Omens – Sesong 2

Når erkeengelen Gabriel plutselig materialiserer seg på jorda, helt naken og uten noen minner, på dørstokken til Aziraphales bokhandel, bryter kaoset løs. Igjen er det opp til den moralsk ambivalente engelen Aziraphale og hans demonvenn Crowley å håndtere situasjonen. De må overleve og navigere seg gjennom en ukjent kosmisk trussel som igjen har satt konflikten mellom Himmelen og Helvete i kok.

Engelen Aziraphale (spilt av Michael Sheen) og demonen Crowley (spilt av David Tennant) har bokstavlig talt vært venner siden tidenes morgen, på tross at de befinner seg på motsatte sider i den store kosmiske striden. De har bodd blant menneskene i årtusener, og over tid har deres kjærlighet til menneskeheten vokst utover det som opprinnelig var tiltenkt. Uenigheter med deres respektive overordnede har ført til at de har dannet en unik allianse, preget av en forståelse og solidaritet som overgår deres himmelske og infernalske tilhørighet.

Da erkeengelen Gabriel (spilt av Jon Hamm) uventet dukker opp «i blanke messingen» og ikke husker hvem han er, befinner engelen Aziraphale seg i en situasjon han er uvant med og uviss på hvordan han skal takle. Gabriel, til tross for sitt hukommelsestap, mumler uklart noe om en forestående katastrofe – en uidentifisert trussel av enormt omfang – men uten å kunne spesifisere hva denne trusselen innebærer. Det er indikasjoner som peker mot at både Himmelen og Helvete forbereder seg på et betydelig hendelsesforløp. Med dette i bakhodet, søker Aziraphale hjelp hos sin gamle følgesvenn, Crowley, og prøver å overbevise ham om å hjelpe med å avdekke hva som har skjedd. De står overfor utfordringen med å skjule Gabriel fra de motstridende kreftene i Himmelen og Helvete.

Ingenting å se her. I hvertfall ingen engler og demoner som konspirerer litt.
Michael Sheen som Aziraphale og David Tennant som Crowley (©Prime Video)

Denne sesongen har også en kjærligshetshistore mellom kafeeieren Nina (spilt av Nina Sosanya) og platebutikkeieren Maggie (spilt av Maggie Service) som subplot. Henger dette sammen med mysteriet rundt Gabriel, eller er dette bare et tegn på hvor glade de to overnaturlige hovedpersonene har blitt i menneskeheten? I løpet av de seks episodene i denne sesongen får vi også innblikk i tidsepoker og får se «behind the scenes» i kjente bibelske historier som Jobs bok.

I denne sesongen blir vi også introdusert for en sjarmerende kjærlighetshistorie mellom kafeeieren Nina (spilt av Nina Sosanya), og platebutikkeieren Maggie, (spilt av Maggie Service), som utgjør en sidelinje i handlingen. Har denne historien noen forbindelse med mysteriet rundt Gabriel, eller handler den rett og slett om den dype affiniteten våre to overnaturlige hovedpersoner har utviklet for menneskeheten? Over de seks episodene i denne sesongen tar serien oss også med på flashbacks hvor vi får se hendelser i forskjellige tidsperioder og et bak kulissene-glimt av kjente bibelske fortellinger, som for eksempel Jobs bok.

Første sesong av Good Omens er inspirert av romanen med samme navn, skrevet av de anerkjente forfatterne Neil Gaiman og Terry Pratchett i 1990. I motsetning til den første sesongen, har ikke denne nye sesongen et bokgrunnlag ettersom Terry Pratchett gikk bort i 2015, og det ble ikke skrevet noen direkte oppfølger. Gaiman og medforfatter John Finnemore bestemte seg heldigvis for å forfatte en ny sesong, gitt den imponerende suksessen til den første sesongen.

Gaiman er også kjent for serier som Sandman (2022), American Gods (2017-2021), i tillegg til en rekke filmer basert på hans litteratur. Terry Pratchett har også en betydelig filmatisert litterær arv, inkludert Magiske Mauritz & hans gløgge gnagere (2022), The Watch (2021) og The Hogfather (2006).

Utrolig hvor mye bedre humør man blir når man ikke husker hvem man er.
Jon Hamm som erkeengelen Gabriel (©Prime Video)

I den foregående sesongen befant Aziraphale og Crowley seg med en kriseavvergende oppgave – de måtte stanse apokalypsen. Ifølge en gammel profeti, var Antikrist forutbestemt til å vokse opp og igangsette jordens undergang. Imidlertid kom en uventet vending da det ble avslørt at Satans avkom hadde blitt forvekslet ved fødselen. Dette utløste en heseblesende jakt for å spore ham opp. Til tross for utfordringer fra himmelens stridsklare engler, helvetes demoner, apokalypsens fire ryttere, og et par ihuga heksejegere, klarte Aziraphale og Crowley til slutt å avverge verdens undergang.

I denne sesongen av Good Omens, er det vennskapet mellom Aziraphale og Crowley som står i rampelyset. Selv om plottet kretser rundt den ukjente kosmiske trusselen Gabriel har glemt, er det forholdet mellom de to hovedpersonene som stjeler mesteparten av skjermtiden. Dette kunne i mange serier lett blitt et problem, men i Good Omens er karakterene så innholdsrike og sjarmerende at det i liten grad påvirker den totale opplevelsen. Likevel kunne det vært interessant om denne sesongen hadde lagt mer vekt på selve plottet, samtidig som det var rom for å utforske vennskapet i større dybde gjennom flere episoder.

Interaksjonen mellom Sheen og Tennant er underholdende, og man kan til tider spekulere på om det ligger en latent romantikk mellom de to karakterene, eller om de rett og slett bare er så godt kjent med hverandre at de minner om «et gammelt ektepar». Det synes tydelig at begge skuespillerne trives i disse rollene, noe som reflekteres i deres tolkninger. Jon Hamm er også morsom i rollen som den glemske erkeengelen, og han evner å skildre ham både som den arrogante lederfiguren i himmelen, og som den naive, barnslige «Jim» i hans forvirrede tilstand, hvor han har en svært begrenset forståelse for menneskenes verden.

Blir det søt musikk mellom Maggie og Nina? Bare en måte å finne det ut på.
Nina Soanya som Nina, Maggie Service som Maggie (©Prime Video)

Som i forrige sesong belyser den andre sesongen av Good Omens sentrale temaer som skjebne, vennskap, moral og menneskets natur. Dette er kunstferdig vevd inn i en munter og rørende fortelling som appellerer på mange nivåer. Good Omens byr på en unik sammensmeltning av fantasy, komedie og drama, alt innrammet av en bibelsk kontekst.

Hvis du satte pris på den første sesongen av Good Omens, er det stor sannsynlighet for at du vil nyte denne oppfølgeren. Historien er frisk og ny, noe som betyr at vi ikke har en eksisterende bok som sammenligningsgrunnlag. Karakterene er solide og engasjerende, humoren er skarp, og de religiøse undertonene og overtonene er vevd sømløst inn i handlingen.

Selv om serien har en dypere fokus på de to hovedpersonenes vennskap denne gangen, føler jeg at det ville ha tjent serien å ha en noe sterkere vektlegging av hovedplottet. Alternativt kunne det ha vært flere episoder dedikert til å utforske vennskapets dynamikk.

Good Omens – Sesong 2
4
Sjanger:
Komedie/Fantasy
Skuespillere:
Michael Sheen, David Tennant, Jon Hamm, Nina Soanya, Maggie Service, Miranda Richardson, Shelly Conn
Regissør:
Douglas Mackinnon
Premiere:
28. juli 2023 (Prime Video)
Podcastprodusent og skribent