©HBO

Elisabeth Moss

24. juli 1982

Elisabeth Moss, anerkjent som en av de mest talentfulle skuespillerne i vår tid, har en imponerende karriere som strekker seg over flere tiår og et utall sjangere. Hun er kanskje mest kjent for sine fremtredende roller i de kritikerroste TV-seriene Mad Men (2007-2015) og The Handmaid’s Tale (2017-), men hennes filmografi inkluderer en lang liste av interessante og varierte roller.

Moss, født i Los Angeles, California, begynte å drømme om en karriere som profesjonell danser i ung alder. Hun studerte ballett ved School of American Ballet i New York, men begynte å få skuespillroller allerede som tenåring. Hennes første skjermrolle kom i 1990, da hun dukket opp i NBC-miniserien Lucky Chances.

Moss fikk bred anerkjennelse for hennes portrett av Peggy Olson, en sekretær som ble til reklametekstforfatter, i AMC periodedrama-serien Mad Men (2007–2015). Hun ble hyllet for sin skildring av karakterens utvikling i løpet av seriens løp, og hun har siden fortsatt å imponere kritikere og publikum med sin evne til å dykke dypt inn i komplekse karakterer.

Hennes neste store TV-rolle, som den dystopiske heltinnen June Osborne i The Handmaid’s Tale (2017-), har også trukket massiv anerkjennelse, og hun har vunnet Emmy Award for beste kvinnelige hovedrolle i et drama for sine skuespillerprestasjoner.

I tillegg til hennes vellykkede TV-karriere, har Moss også levert en rekke sterke filmopptredener. Hun har hatt støtteroller i filmer som Girl, Interrupted (1999) og Us (2019), og hovedroller i filmer som The One I Love (2014) og The Invisible Man (2020).

En morsom anekdote fra hennes tid på Mad Men setter fokus på hennes dedikasjon til rollen. I en scene hvor hennes karakter, Peggy, skulle røyke marihuana for første gang, insisterte Moss på å røyke en ekte joint for å sikre at hennes skuespill var autentisk. Selv om det endte med at hun røyket en joint uten THC, viser det fortsatt hennes forpliktelse til å ligge så nær sannheten hun kan i rollene sine.

På tross av hennes suksess i både film og TV, har Moss også gjort en innflytelse på scenen. Hun har utført i Broadway-produksjoner av David Mamets Speed the Plow og Wendy Wassersteins The Heidi Chronicles. For sistnevnte mottok hun en nominasjon til Tony Award for beste skuespillerinne i et skuespill.

Elisabeth Moss’ karriere viser en skuespillerinne som kontinuerlig dykker dypt inn i hennes roller, uavhengig av medium. Hennes talent og dedikasjon til skuespill har gjort henne til en av de mest imponerende skuespillerne i vår tid. Med flere prosjekter på horisonten, er det klart at Moss har mye mer å vise oss.

Podcastprodusent og skribent