©HBO

Stellan Skarsgård

13. juni 1951

Stellan Skarsgård er en svensk skuespiller født 13. juni 1951 i Göteborg, Sverige. Han har hatt en lang og innflytelsesrik karriere innen film og tv, både nasjonalt og internasjonalt.

Skarsgård er spesielt kjent for sitt samarbeid med regissøren Lars von Trier, og har medvirket i flere av hans filmer, inkludert Breaking the Waves (1996), Dancer in the Dark (2000), Dogville (2003), Melancholia (2011) og Nymphomaniac (2013). Disse filmene har bidratt til å etablere ham som en anerkjent skuespiller på den internasjonale scenen.

I tillegg til sitt samarbeid med von Trier, har Skarsgård også hatt mange andre kjente roller. Han har spilt i filmer som Good Will Hunting (1997), Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006), Mamma Mia! (2008), Thor (2011) og Avengers: Age of Ultron (2015) for å nevne noen. I Marvel Cinematic Universe spiller Skarsgård den eksentriske vitenskapsmannen Erik Selvig som dukker opp i flere av filmene i franchisen. I 2019 så vi også Skarsgård som Boris Shcherbina i den kritikerroste miniserienChernobyl.

Skarsgård har vist seg å være allsidig i sitt valg av roller og har mottatt positiv kritikk for sin evne til å bringe dybde og autentisitet til karakterene han portretterer.

I Sverige har Skarsgård også hatt en betydelig karriere og har medvirket i flere svenske produksjoner. Han spilte blant annet rollen som Carl Hamilton i filmen Täcknamn Coq Rouge (1989) og som Raoul Wallenberg i God afton, Herr Wallenberg (1990). Disse filmene bidro til å etablere ham som en av Sveriges mest anerkjente skuespillere.

Stellan Skarsgård hatt en imponerende karriere som skuespiller, både nasjonalt og internasjonalt. Han har samarbeidet med anerkjente regissører og har blitt anerkjent for sin talentfulle og allsidige skuespillerstil. Med en filmografi som spenner over flere tiår, har Skarsgård etterlatt seg et varig inntrykk i filmverdenen.