Ewan McGregor og Clara McGregor i You Sing Loud, I Sing Louder.

Ewan McGregor skal motta President’s Award på årets KVIFF

Årets 57. utgave av Karlovy Vary International Film Festival ønsker velkommen den skotske skuespilleren, regissøren og produsenten Ewan McGregor som gjest. Denne vinneren av en Golden Globe, en Emmy, to European Film Awards og mange andre priser vil være til stede for å motta en Festival President’s Award og presentere sin nye film You Sing Loud, I Sing Louder, der han spiller sammen med sin datter Clara, som også vil være gjest på årets festival.

Ewan McGregor er en av de mest eksepsjonelle skuespillerne som jobber i dag. Hans omfattende filmografi er en unik kombinasjon av den britiske filmtradisjonen og Hollywood-produksjonenes storhet. Han begynte sin skuespillerkarriere på 1990-tallet etter å ha fullført Guildhall School of Music and Drama, da han fikk sine første roller i TV-serier. Fremfor alt begynte han imidlertid å jobbe med regissør Danny Boyle. Hans rolle i den mørke komedien Shallow Grave (1994) ga ham en Empire Award for beste britiske skuespiller, og deres neste felles film, Trainspotting (1996), ble en internasjonal sensasjon. Den nest mest suksessfulle britiske filmen gjennom tidene, Trainspotting (som sin kilde, romanen av Irwin Welsh), ble en kultklassiker. McGregor og Boyle slo seg sammen igjen for den romantiske komedien A Life Less Ordinary (1997), der McGregor spilte sammen med Cameron Diaz.

Deretter fulgte to filmer fra musikkverdenen – Little Voice (1998, regi Mark Herman) og det gripende musikkdramaet fra glamrock-æraen Velvet Goldmine (1998, regi Todd Haynes). I 1999 begynte Ewan McGregor å dukke opp i gigantiske Hollywood-produksjoner. Han portretterte først Obi-Wan Kenobi i George Lucas’ kult sci-fi Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, etterfulgt av krigsdramaet Black Hawk Down (2001) med Ridley Scott og musikalen Moulin Rouge! (2001) med Baz Luhrmann. Den sistnevnte filmen vant to Oscar-priser av åtte nominasjoner, vant Screen International Award (for beste ikke-europeiske film) ved European Film Awards i 2001, og ga Ewan McGregor en European Film Award for Outstanding European Achievement in World Cinema og hans første Golden Globe-nominasjon. Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (regi George Lucas) ble lansert på kino i 2002.

Gjennom årene har Ewan McGregor’s skuespillertalent blitt søkt av flere anerkjente regissører, inkludert Tim Burton (den fantasifulle komedien Big Fish fra 2003), Michael Bay (sci-fi-actionfilmen The Island fra 2005), Marc Forster (mysteriedramaet Stay fra 2005), Woody Allen (McGregor var en av hovedrollene i den romantiske mysteriefilmen Cassandra’s Dream fra 2007) og selvfølgelig George Lucas, som igjen castet ham som Obi-Wan Kenobi i den tredje episoden av sin legendariske sci-fi-epos, Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005). Star Wars-sagaen er en av de største popkulturelle fenomenene i de siste tiårene.

I 2009 dukket McGregor opp sammen med Tom Hanks i Ron Howards filmatisering av Dan Browns bestselger Engler og demoner, og året etter utmerket han seg i Roman Polanskis thriller The Ghost Writer, som ga ham European Film Award for beste skuespiller. I 2010 spilte han i komediedramaet Beginners (regi Mike Mills, Olivier Bugge Coutté). Den romantiske filmen Salmon Fishing in the Yemen (2011, regi Lasse Hallström) ga ham hans andre Golden Globe-nominasjon. Deretter spilte han en rolle i katastrofedramaet The Impossible (2012, regi J.A. Bayona). I 2016 debuterte Ewan McGregor som regissør med en filmatisering av Philip Roths American Pastoral, der han spilte hovedrollen. Året etter slo han seg igjen sammen med Danny Boyle for T2 Trainspotting, som gjenopptok hovedpersonene fra deres kultfilm tjue år senere. I 2019 spilte han hovedrollen i skrekkthrilleren Doctor Sleep (2019, regi Mike Flanagan), en oppfølger til Stanley Kubricks kultklassiker The Shining.

McGregor vant en Golden Globe for beste skuespiller i en miniserie eller TV-film for sin opptreden i den tredje sesongen av den vellykkede serien Fargo (2017). I 2021 ble han nominert i samme kategori for sin skildring av den eksentriske motedesigneren Halston i den selvbetitlede Netflix-serien – en prestasjon som også ga ham en Emmy-pris.

Han gjentok rollen som romguruen Obi-Wan Kenobi i den navnebrukte serien fra 2022. Serien satte Disney+ seerrekorder og ble den mest sette showet på plattformen globalt.

Han filmer for øyeblikket miniserien Gentlemen in Moscow, som han også er produsent for.

McGregors lidenskap for reiser og motorsykler gjenspeiles i hans positivt mottatte reisedokumentarer og dokumentarserier, der han opptrer som guide sammen med sin venn Charley Boorman.

I 2013 ble Ewan McGregor utnevnt til offiser i Order of the British Empire (OBE) for sitt bidrag til drama og veldedighet.

I road movie’en You Sing Loud, I Sing Louder (2023, regi Emma Westenberg), som McGregor vil presentere på den 57. KVIFF, legger en far og datter (Ewan McGregor og hans virkelige datter Clara McGregor) ut på en reise fylt med uventede møter, der de finner tilbake til hverandre etter en periode med fremmedgjøring. Clara McGregor er kreditert som produsent, sammen med historieforfatter Ruby Caster og produsent/skuespiller Vera Bulder. Ewan McGregor er filmens executive produsent.

Skribent