© SkyShowtime

Star Trek: Strange New Worlds – Sesong 2

Nytt møter klassisk - det beste av begge verdener!

Kaptein Pike og mannskapet på romskipet Enterprise er endelig tilbake. I denne nye æraen med Star Trek-serier, som startet med Star Trek: Discovery i 2017 (snart på sin femte og siste sesong), markerer Star Trek: Strange New Worlds seg som det ypperste av det nye – og kanskje generelt sett noe av det aller beste vi har sett i Star Trek-universet.

La oss begynne med å få en grundig oversikt og holde tunga rett i munn: Dette er den andre sesongen av Star Trek: Strange New Worlds som i seg selv er en spin-off og oppfølger til den andre sesongen av Star Trek: Discovery. Serien fungerer også som en «prequel» og «reboot» av Star Trek: The Original Series fra 60-tallet. Fikk du med deg det? Flott, da er vi oppdaterte!

I denne sesongen av Star Trek: Strange New Worlds fortsetter vi eventyrene til mannskapet om bord på romskipet Enterprise. Som i den første sesongen av serien byr Star Trek: Strange New Worlds på en type «episodisk» historiefortelling som minner mer om de eldre seriene som Star Trek: The Original Series og Star Trek: The Next Generation som mange av oss vokste opp med.

Anson Mount som Kaptain Pike og Ethan Pick som Spock (©SkyShowtime).

Det betyr at vi gjerne får «ukens planet», «ukens romvesen» eller mer vanlig, «ukens dilemma», og sjangrene kan variere fra action, spenning, komedie, tragedie og romantikk. Men sammenlignet de eldre seriene, er det her en noe sterkere sammenhengende handling gjennom sesongen, og mannskapet blir mer påvirket av hendelsene og gjennomgår fra episode til episode. Men inspirasjonen fra de gamle klassikerne fra tiden lenge før streaming er til å ta og føle på!

Star Trek er, og har alltid vært, et speilbilde på å vår egen samtid. Store temaer blir satt under lupen og utforsket gjennom Star Treks science fiction-filter; et laboratorium for serieskaperne der de utforsker vår egen tidsånd. For eksempel utforsker episoden «Ad Astra per Aspera» strukturell rasisme, fremmedhat og diskriminering basert på opphav eller legning, mens andre episoder, slik som «Charades,» gir oss en lysere og mer vittig historie, som allikevel har en mer alvorlig undertone om oppvekst, kulturforskjeller, arv og miljø. Og i episoden «Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow» får de av oss som har fulgt ekstra nøye med i Star Trek-klassen endelig svar på noen spørsmål som vi har undret oss over helt siden Star Trek gikk inn i den moderne eraen. Det er til og med en crossover-episode med animasjonsserien Star Trek: Lower Decks!

Fra Lower Deck: Tawny Newsome som Becket Mariner og Jack Quaid som Brad Boimler (©SkyShowtime).

Star Trek: Strange New Worlds fortsetter å fange den sanne essensen av hva Star Trek er og bør være, samtidig som den tilfører sin egen friskhet og moderne touch. Kaptein Pike (spilt av Anson Mount) er en heroisk lederfigur med et moralsk kompass og sterk integritet som umiddelbart får oss til å bry oss om hans reise og utfordringer. De som kjenner Pike er klar over hans traumer og tragedie, men Anson Mount er så perfekt for denne rollen at han etter min mening er tidenes beste Star Trek-kaptein. Patrick Stewarts Jean-Luc Picard fra Star Trek: The Next Generation er kanskje min «space-onkel», men det er Pike jeg ville fulgt ut i det ytre rom!

Mannskapet, som inkludert Spock (spilt av Ethan Peck) og Number One (spilt av Rebecca Romijn), viser en fantastisk kjemi og dynamikk som gjenskaper og i mange tilfeller overgår den ikoniske følelsen av samhold fra de tidligere seriene. Det er vanskelig å velge favoritter blant denne gjengen. Kaptein Pike og Spock er kanskje øverst på listen min, men spesielt Christina Chong som La’an Noonien-Singh (det etternavnet burde gi gode frysninger hos dedikerte Star Trek-fans!), Celina Rose Gooding som Uhura og Jess Bush som Christine Chapel er fantastiske. Og ikke minst: Babs Olusanmokun gjør en enestående rolle som Dr. M’Benga.

Party med Klingon-krigere? Jeg har hørt bedre ideer! (©SkyShowtime)

En viktig ingrediens i god Star Trek, og noe som manglet i noen av de eldre seriene, er hvordan rollene utvikler og forandrer seg gjennom utfordringer de ble stilt ovenfor. Det som skiller denne sesongen fra den første, er at vi nå er mer komfortable og godt kjent med mannskapet. Der den første sesongen fungerte mest som en introduksjon til gjengen, er vi nå for alvor invitert ombord på Enterprise, og vi er klare for å se hvordan mannskapets forkjellige personligheter, ferdigheter, fortider og fremtider vil bli målt opp mot alle utfordringene Star Trek-universet har å by på.

Visuelt sett fortsetter Star Trek: Strange New Worlds å være en fryd for øyet, med imponerende produksjonsverdier og visuelle effekter som virkelig tar oss med inn i Star Trek-universet på en ny og spennende måte. Detaljer, om det er romskip, planeter, romvesener eller verdensrommet i all dets prakt, er fantastisk å se på, og gir en skikkelig eventyrstemning.

Denne nye sesongen av Star Trek: Strange New Worlds leverer på alle fronter, fra spennende action til komedie, fra romantikk til tragedie. Serien fortsetter å kombinere det klassiske og det nye, og sette det sammen til noe helt unikt.

Star Trek: Strange New Worlds er tradisjonell, episodisk historiefortelling i ny episk innpakning – virkelig det beste av begge verdener!

Denne anmeldelsen er basert på de første 6 av 10 epiosdene av sesongen.

Star Trek: Strange New Worlds – Sesong 2
5
Lanseringsdato
15. juni 2023
Nasjonalitet
USA
Serieskapere
Akiva Goldsman, Alex Kurtsman og Jenny Lumet
Skuespillere
Anson Mount, Ethan Peck, Jess Bush, Christina Chong, Celia Rose Gooding, Melissa Navia, Babs Olusanmokun, Rebecca Romijn,
Sjanger
Science fiction, eventyr og drama
Distribusjon
SkyShowtime
Se Star Trek: Strange New Worlds på SkyShowtime