©HBO

Peter Dinklage

11. juni 1969

Peter Dinklage er en amerikansk skuespiller født 11. juni 1969 i Morristown, New Jersey, USA. Han er kjent fra en lang rekke vellykkede filmer og serier. Dinklage lider av en tilstand kjent som akondroplasi, en form for kortvoksthet. Han har vist gang på gang at fysisk utseende ikke begrenser ens evne til å lykkes i underholdningsbransjen.

Dinklages gjennombrudd kom med rollen som Tyrion Lannister i TV-serien Game of Thrones (2011–2019). Han ble anerkjent for sitt skuespill og karakters utvikling, og ble en av seriens mest populære figurer. Han vant flere priser, inkludert fire Emmy Awards og en Golden Globe, for sin rolle i serien.

Før Game of Thrones hadde Dinklage allerede etablert seg som en talentfull skuespiller. Han hadde bemerkelsesverdige opptredener i filmer som The Station Agent (2003), hvor han spilte hovedrollen som en kjortvokst mann som finner fellesskap med mennesker rundt seg. Han fikk også anerkjennelse for sin rolle i filmen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017), hvor han spilte en kompleks karakter som bidrar til å drive handlingen fremover.

Dinklage har også vært med i andre populære filmer og serier, som X-Men: Days of Future Past (2014), hvor han spilte rollen som Bolivar Trask, og Avengers: Infinity War (2018), der han spiller karakteren Eitri, en dvergsmed som smir Thors nye øks.

Skribent