© Netflix

Natalie Portman

9. juni 1981

Natalie Portman er en israelskfødt amerikansk skuespillerinne som har hatt en innholdsrik filmkarriere siden ungdomsårene. Hun har spilt i en rekke storfilmer og uavhengige produksjoner, og har mottatt flere anerkjennelser for sitt arbeid.

Natalie Portman ble født Natalie Hershlag den 9. juni 1981 i Jerusalem, Israel. Hun er datter av Avner Hershlag, en israelskfødt lege, og Shelley Stevens, en amerikanskfødt kunstner. Portman har både israelsk og amerikansk statsborgerskap og er av askenazisk jødisk avstamning.

Portmans filmdebut kom i 1994 i Luc Bessons actionthriller Léon: The Professional, der hun spilte rollen som en ung protegé av en leiemorder. Etter dette medvirket hun i flere andre filmer, inkludert Michael Manns krimthriller Heat (1995), Ted Demmes romantiske komedie Beautiful Girls (1996) og Tim Burtons science fiction-komedie Mars Attacks! (1996).

Noen av hennes mest kjente rolleprestasjoner inkluderer dramaet Anywhere but Here (1999), Darren Aronofskys psykologiske thriller Black Swan (2010), som hun vant en Oscar for Beste kvinnelige skuespillerinne for, og rollen som Jackie Kennedy i biografidramaet Jackie (2016).

Portmans filmografi inkluderer også andre kjente filmer som V for Vendetta (2005), Thor (2011) og Annihilation (2018). Hun hadde også rollen som Padme Amidala i Star Wars Episode I: The Phantom Menace, Star Wars Episode II: Attack of the Clones og Star Wars Episode III: Revenge of the Sith. Hun har også prøvd seg som regissør og produsent, blant annet med filmen A Tale of Love and Darkness (2015).

Natalie Portman har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt arbeid, inkludert en Oscar, en BAFTA-pris og en Golden Globe-pris. Hun er kjent for sin allsidighet som skuespillerinne og evnen til å portrettere ulike karakterer på en overbevisende måte.

Skribent