Liam Neeson

7. juni 1952

Liam Neeson er en skuespiller fra Nord-Irland, født den 7. juni 1952. Han har oppnådd stor anerkjennelse og mottatt flere priser i løpet av karrieren sin, inkludert nominasjoner til en Academy Award, en BAFTA Award, tre Golden Globe Awards og to Tony Awards.

Født som William John Neeson i Ballymena, Nord-Irland, vokste Liam Neeson opp i en katolsk familie. Før han forfulgte en karriere som skuespiller, jobbet han som gaffeltruckoperatør for Guinness og lastebilsjåfør. Han debuterte som skuespiller i 1976 i stykket The Risen People og startet sin profesjonelle karriere på Belfast Lyric Players’ Theatre.

Liam Neeson fikk sitt gjennombrudd med rollen i Holocaust-dramaet Schindler’s List fra 1993, der han ble nominert til en Academy Award for beste mannlige hovedrolle. Han har også medvirket i filmer som Star Wars: Episode I: The Phantom Menace, Taken, Michael Collins, Les Misérables, Batman Begins, Kinsey og Clash of the Titans.

I tillegg til sitt arbeid innen film har Liam Neeson også bidratt med stemmearbeid til suksessfulle familiefilmer som The Chronicles of Narnia og The LEGO Movie. Han har fått stor anerkjennelse for sin allsidighet som skuespiller og er betraktet som en av de beste skuespillerne fra Irland.

Liam Neeson giftet seg med skuespillerinnen Natasha Richardson i 1994, og de hadde to barn sammen. Dessverre døde Natasha Richardson i 2009 etter en skiulykke.

I 2020 ble Liam Neeson rangert som nummer syv på The Irish Times’ liste over de beste irske skuespillerne. Han fortsetter å være aktiv i filmbransjen og har en omfattende filmografi med over 100 spillefilmer og over 30 TV-serier.

Foto: Star Wars Episode I: The Phantom Menace (Lucasfilm)

Skribent