Karl Urban

7. juni 1972

Karl Urban er en newzealandsk skuespiller kjent for sitt arbeid i en rekke filmer og serier. Han ble førdt i Wellington, New Zealand 7. juni 1972 og har i sin karriere utforsket en hel rekke forskjellige film- og seriesjangere.

Urban startet sin skuespillerkarriere på 1990-tallet, hvor han fikk oppmerksomhet for sin rolle som Jamie Forrest i den newzealandske dramaserien Shortland Street. Han fikk også anerkjennelse for sin rolle som Julius Caesar i TV-serien Xena: Warrior Princess. Disse tidlige oppdragene la grunnlaget for hans fremtidige suksess.

En av Karl Urbans mest kjente roller er som Éomer, en ridder av Rohan, i Peter Jacksons The Lord of the Rings-trilogi – en rolle som virkelig satte ham på verdenskartet som skuespiller, og banet veien for en rekke roller i internasjonale produksjoner.

Urban har også hatt betydelige roller i andre storfilmer. Han spilte Dr. Leonard «Bones» McCoy i den J.J. Abrams nyinnspilling av Star Trek fra 2009, samt i oppfølgerne Star Trek: Into Darkness og Star Trek: Beyond.

I tillegg har Urban spilt hovedrollen som Judge Dredd i filmen Dredd fra 2012, som er basert på den dystopiske tegneserien «Judge Dredd». Karl Urban har lenge jobbet for å realisere en oppfølger til denne filmen, som har blitt en fan-favoritt og kultklassiker i årene som har gått siden premieren.

Urban har også gjort seg bemerket i TV-serier. Han spilte hovedrollen som John Kennex i sci-fi-krimserien Almost Human. I tillegg hadde han en ellevill rolle som Billy Butcher i den populære superheltserien The Boys, basert på tegneserien med samme navn.

Foto: The Boys (Amazon Studios)

Skribent