Joel Edgerton

23. juni 1974

Joel Edgerton er en australsk skuespiller, forfatter og regissør. Han er kjent for sine varierte roller og prestasjoner i film- og TV-bransjen. Edgerton startet sin karriere i Australia, og har siden blitt en ledende skuespiller i Hollywood. Han har også vist seg som en talentfull forfatter og regissør.

Edgerton har spilt i flere kjente filmer og TV-serier. Han hadde rollen som Owen Lars i Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002) og Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005) som han spilte igjen i Disney+-serien Obi-Wan Kenobi (2022). Han spilte også rollen som Narvel Roth, en hageanlegger med en skjult fortid som hvit nasjonalist, i filmen Master Gardener. I tillegg har han hatt betydelige roller i filmer som Zero Dark Thirty, The Great Gatsby, Loving og Red Sparrow.

En av Edgertons mest komplekse opptredener var i TV-serien The Underground Railroad. Serien, skapt og regissert av Barry Jenkins, er basert på Colson Whiteheads Pulitzer-prisvinnende roman. Edgerton spiller rollen som Arnold Ridgeway, en slavefanger som forfølger hovedkarakteren Cora Randall, som flykter fra en brutal plantasje.

Joel Edgerton har oppnådd anerkjennelse og prisnominasjoner for sitt arbeid. Han har vunnet en Aacta (Australian Bafta) for beste mannlige hovedrolle i TV-serien The Secret Life of Us og beste mannlige birolle i Animal Kingdom og The King. Han ble også nominert til beste mannlige hovedrolle på Golden Globe Awards for filmen Loving.

Skribent