Foto: Paradox

Erik Poppe

24. juni 1960

Erik Poppe er en norsk filmregissør, manusforfatter, filmfotograf og filmprodusent. Han ble født 24. juni 1960 i Oslo, Norge. Poppe er mest kjent for sin Oslo-trilogi bestående av filmene Schpaaa, Hawaii, Oslo og deUSYNLIGE, samt filmene 1000 ganger god natt, Kongens Nei og Utøya 22. juli .

Erik Poppe har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid. Han har blant annet mottatt den norske Filmkritikerprisen fire ganger, for filmene Hawaii, Oslo i 2005, deUSYNLIGE i 2009, Tusen ganger god natt i 2014 og Kongens Nei i 2017. Han har også mottatt Amandaprisen for beste film i 2014.

Poppe startet sin karriere som nyhetsfotograf i VG og Reuters fra 1982 til 1989. Etter å ha fullført utdannelsen som filmfotograf ved Dramatiska Institutet i 1991, arbeidet han som regiassistent på Bille Augusts TV-serie Den Goda Viljan. Han har også regissert reklamefilmer og musikkvideoer for ulike selskaper og artister.

I 2015 avsluttet Erik Poppe et tre-årig post-doktorgrad-stipendiat og prosjektprogram ved Høgskolen i Lillehammer (HiL)/Den norske filmskolen, hvor han var tilknyttet Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid. Spillefilmen Tusen ganger god natt var en del av dette programmet og basert på hans erfaringer som konfliktfotograf i DR Kongo og Afghanistan.

Erik Poppe har hatt stor suksess med flere av filmene sine, og han har markert seg som en av Norges fremtredende regissører. Han fortsetter å bidra til norsk filmindustri med sitt engasjement og talent innenfor filmskapingen.

Skribent