©SF Studios

No Hard Feelings

"Date him. Date him hard!"

Et par overbeskyttende foreldre skal snart sende sin innadvendte 19 år gamle sønn ut av redet. Bekymringen er så stor for at han ikke skal fungere sosialt for seg selv at de hyrer inn en lokal jente for å realitetsorientere ham i bytte mot en bil. Oppdraget blir mer innfløkt enn først antatt og vi får en historie med mange morsomme scener og uvanlig mye nakenhet.

Sommeren har kommet og velstående byfolk strømmer til feriestedet Montauk utenfor New York City. Her bor 32 år gamle Maddie, spilt av Jennifer Lawrence. Med utgifter til et hus og ingen nevneverdig utdannelse sliter hun med å få endene til å møtes. Hun er vandt til å seile på at hun tar seg godt ut, men har havnet på tynnisen og oppdager i sin desperasjon et uvanlig oppdrag på Craig’s List. Hun tar kontakt og møter til intervju. Percy sine foreldre er også deperate. Deperate for at dere sønn snart skal flytte bort for å studere uten å ha kommet ut av sitt skall. Eller som ikke å ha blitt til en mann som faren sier det. Etter å ha forklart at hun ikke er en prostituert sier Maddie til slutt ja til å «date» sønnen deres, Percy.

Maddie (spilt av Jennifer Lawrence) jobber bl.a. som Uber-sjåfør. (©SF Studios)

Filmens fortelling baserer seg på motsatte som møtes og får sine liv viklet inn i hverandres på morsomt og tankevekkende vis. Dette er et godt utgangspunkt for en historie og fungerer her bra. Vi får se at gode venner er viktige for å hjelpe oss å se oss selv for hva vi er og hvordan vi er. Både Maddie og Percy har begge en mangel på dette og har endt opp i hvert sitt fastsatte spor i livet. Percy med sitt innadvendte liv og Maddie med sine lette bruk-og-kast-løsninger.

Hele filmen er satt i Montauk som ligger en tre-timers kjøretur fra New York City. Her er det vakre somre med mye liv og røre, og et rolig liv ellers. Velstående New Yorkere ferierer dit og blir betjent av mindre velstående lokale arbeidere. Historien om USAs store sosiale forskjeller fortelles også i filmens bakgrunn.

Maddie og Percy (spilt av Andrew Barth Feldman) har forskjellige forventninger. (©SF Studios)

Jennifer Lawrence spiller Maddie, en uredd kvinne i sin beste alder med ben i nesen. Om man ikke helt klarer å plassere ansiktet hennes er det kanskje fordi hun spiller Mystique in X-Men-filmene. Lawrence er også en av filmens produsenter og jeg får følelsen av at hun har kost seg i produksjonen med scener som hun selv synes var morsomme. Hun gir oss tydelig «full frontal» i filmen som nok ikke er ekte, men mange kinogjengere tror nok det til at det er tøft gjort av henne. Hennes motpart er Andrew Barth Feldman i rollen som denne innesluttede Percy som liker seg best på gutterommet. Om skuespilleren virkelig er like sjenert og keikete i virkeligheten vet jeg ikke, men man får lett følelsen for det for Feldman passer godt i rollen.

Vi får en lett og luftig film med humor og en tett handlingsrekke. Filmens budskap om verdien av nære venner og at verden ikke er svart-hvitt er lett å ta til seg. Selv om filmens historie ikke er noe nytt virker det passende med en nyfortelling nå. Spesielt at Maddie er ung nok til å være en ung voksen men for gammel til å være woke får en til å le flere ganger. Gene Stupnitsky står for regi og deltmanus. Han var også med på manus til Bad Teacher med Cameron Diaz. De to filmene har ikke ulik humor.

Dette er ikke en film man husker om tre måneder, men samtidig er det en film som underholder godt. Et trygt valg om man føler seg kallet av kinoenes aircondition-anlegg nå i sommer.

Jon Christian Brekke

No Hard Feelings
3
Regissør
Gene Stupnitsky
Skuespillere
Jennifer Lawrence, Natalie Morales, Ebon Moss-Bachrach, Andrew Barth Feldman
Sjanger
Komedie
Premiere
23. juni 2023