©Amazon

Garey Busey

29. juni 1944

Gary Busey er en amerikansk skuespiller som har gjort seg bemerket i filmbransjen gjennom sin varierte karriere. Han ble født 29. juni 1944 i Goose Creek, Texas. Busey startet sin skuespillerkarriere på 1970-tallet og har siden da spilt i en rekke filmer og TV-serier.

En av Buseys mest kjente filmer er The Buddy Holly Story fra 1978, hvor han portretterte rockelegenden Buddy Holly. Hans opptreden i denne filmen resulterte i at han ble nominert til en Oscar for beste mannlige hovedrolle. Etter dette oppnådde han suksess i filmer som Lethal Weapon (1987), der han spilte en av skurkene, og Point Break (1991), der han spilte en eksentrisk surfelærer.

Busey har også hatt roller i en rekke andre filmer, inkludert Predator 2 (1990), Under Siege (1992), The Firm (1993), og Fear and Loathing in Las Vegas (1998). Han har vist sin allsidighet som skuespiller ved å ta på seg både dramatiske og komiske roller.

I tillegg til sitt arbeid på film har Busey også hatt opptredener i TV-serier. Han dukket opp i populære serier som Law & Order: Special Victims Unit, Entourage, og Mr. Mercedes. Busey har også deltatt i reality-TV-programmer som Celebrity Apprentice og Celebrity Big Brother.

I løpet av karrieren har Busey blitt kjent for sitt særegne utseende og intense skuespillstil. Han har ofte portrettert karakterer med en viss eksentrisitet og intensitet, og har bygget seg et rykte som en engasjerende og mildt sagt unik skuespiller.

Gary Busey har opplevd helseproblemer i løpet av livet sitt. En av de mest kjente hendelsene var en alvorlig motorsykkelulykke i 1988, der han ikke brukte hjelm og pådro seg varige hodeskader. Etter ulykken måtte han gjennomgå flere kirurgiske inngrep og gjennomgå omfattende rehabilitering.

På grunn av ulykken har Busey opplevd noen varige fysiske og mentale konsekvenser. Han har åpent snakket om utfordringene han har møtt etter ulykken, inkludert talevansker og kognitiv påvirkning. Til tross for disse utfordringene har han fortsatt å jobbe som skuespiller og har funnet måter å tilpasse seg.

Skribent