©Paramount Pictures/Lucasfilm

Filmmagasinets Indiana Jones Topp 5

Her er rangering av Indiana Jones-filmene.

Indiana Jones-filmserien har lenge vært en favoritt blant filmelskere, med en spennende blanding av action, eventyr og ikoniske karakterer. Nå som den femte og siste filmen har kommet på kino, har vi tatt oss tid til å lage vår egen rangering av filmene. Så hent en bøtte med popcorn og noen snacks, så tar vi en gjennomgang av hver film. Og vi starter selvfølgelig med vår personlige favoritt!

1. Indiana Jones and the Last Crusade

Regi: Steven Spielberg

Skuespillere: Harrison Ford, Sean Connery, Alison Doody, Denholm Elliott, John Rhys-Davies, Julian Glover

År: 1989

I Indiana Jones and the Last Crusade, den tredje filmen i serien, drar Indiana Jones (Harrison Ford) ut på et nytt eventyr for å finne The Holy Grail og redde sin far Henry (Sean Connery) fra nazistene. Alison Doody spiller rollen som Dr. Elsa Schneider, en mystisk arkeolog som blir involvert i Indys oppdrag. Filmen har også med Denholm Elliott som Marcus Brody, en nær venn og kollega av Jones, John Rhys-Davies som Sallah, en egyptisk arkeolog og Jones’ allierte, samt Julian Glover som Walter Donovan, en ambisiøs forretningsmann med egne agendaer.

Harrison Ford som Indy og Sean Connery som faren Henry.
Harrison Ford som Indy og Sean Connery som faren Henry i Indiana Jones and the Last Crusade. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)

Indiana Jones and the Last Crusade ble produsert av Lucasfilm og Paramount Pictures, og filmteamet reiste til steder som Spania, Tyskland og Storbritannia for å filme ulike scener. Med en vellykket balanse mellom action, historie, humor og et følelsesladet tema om forholdet mellom far og sønn, oppnådde filmen suksess både kommersielt og kritisk.

2. Raiders of the Lost Ark

Regi: Steven Spielberg

Skuespillere: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, John Rhys-Davies, Ronald Lacey, Denholm Elliott

År: 1981

Raiders of the Lost Ark er den første filmen i Indiana Jones-serien og vår første introduksjon til Harrison Ford i rollen som den fryktløse arkeologen Indiana Jones. Vi blir også kjent med Karen Allen som Marion Ravenwood, en tøff og selvstendig kvinne og Indy’s tidligere kjæreste. Paul Freeman spiller René Belloq, en slu fransk arkeolog og Indys erkefiende. Filmen inkluderer også John Rhys-Davies som Sallah, en egyptisk arkeolog, Ronald Lacey som den onde nazisten Toht, samt Denholm Elliott som Marcus Brody, en museumskurator og Indy’s kollega.

Harrison Ford som Indiana Jones i Raiders of the Lost Ark. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)
Harrison Ford som Indiana Jones i Raiders of the Lost Ark. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)

Raiders of the Lost Ark, produsert av Lucasfilm og Paramount Pictures, og ble spilt inn i Tunisia, Hawaii og England. Denne nå over 40 år gamle klassikeren fortsetter å fascinere med sine spennende historier fra båden foran og bak kamerat; Fra utfordringene med å filme i ørkenlandskapet i Tunisia til de heftige og livlige actionsekvensene som ble skapt på tvers av flere kontinenter, har denne filmen etablert seg som et ikon innen eventyrsjangeren.

Raiders of the Lost Ark byr på en spennende blanding av action, eventyr og en unik kombinasjon av humor og mystikk. Etter premieren for over 40 år siden, har den satt standarden for eventyrfilmer. Filmen blir fortsatt ansett som en referanse for andre filmer innen sjangeren og fortsetter å inspirere nye generasjoner av filmskapere. I tillegg introduserte den oss også for John Williams’ ikoniske «The Raiders March» – et stykke filmmusikk som har blitt historisk.

3. Indiana Jones and the Dial of Destiny

Regi: James Mangold

Skuespillere: Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge, Toby Jones, Antonio Banderas, John Rhys-Davies

År: 2023

Indiana Jones and the Dial of Destiny tar Harrison Ford med tilbake i sin ikoniske rolle som Indiana Jones for femte og siste gang. Filmen inkluderer også Mads Mikkelsen i rollen som nazisten Voller, Phoebe Waller-Bridge som den ambisiøse arkeologen Helena Shaw, Toby Jones som Indys gamle venn Basil Shaw, John Rhys-Davies som den lojale allierte Sallah, og Antonio Banderas som den rustne sjøulken og dykkeren Renaldo.

Regissert av James Mangold, som har etablert seg som en dyktig action-regissør med filmer som Logan og Ford v Ferrari, tar Indiana Jones and the Dial of Destiny oss med på et spennende eventyr. Produksjonen av filmen involverte omfattende innspillinger på forskjellige steder rundt om i verden.

Harrison Ford som Indiana Jones i Indiana Jones and the Dial of Destiny. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)
Harrison Ford som Indiana Jones i Indiana Jones and the Dial of Destiny. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)

I Indiana Jones and the Dial of Destiny blir vi med på jakten etter en mystisk gjenstand kjent som Antikythera, et gammelt gresk «tidskompass». Indiana Jones blir dratt inn i en intens kamp mot tiden og onde krefter, og må løse historiske gåter og konfrontere fryktinngytende fiender for å sikre at Antikythera ikke havner i feil hender.

4. Indiana Jones and the Temple of Doom

Regi: Steven Spielberg

Skuespillere: Harrison Ford, Kate Capshaw, Ke Huy Quan, Amrish Puri, Roshan Seth, Philip Stone

År: 1984

Indiana Jones and the Temple of Doom er den andre filmen i Indiana Jones-serien. Handlingen utspiller seg før hendelsene i Raiders of the Lost Ark, og tar oss med på et eventyr der Indiana Jones må redde en mystisk stein og befri en indisk landsby fra onde makter. Harrison Ford gjenopptar rollen som Jones, mens Kate Capshaw portretterer den fargerike og uttrykksfulle Willie Scott, en sangerinne som motvillig blir dratt med på Indys oppdrag. Ke Huy Quan, som mange nå kjenner fra Everything Everywhere All at Once, spiller Short Round, en ung og lojal hjelper av Jones. Filmen inneholder også Amrish Puri som den onde Kali-presten Mola Ram, Roshan Seth som Chattar Lal, og Philip Stone som kaptein Blumburtt.

Harrison Ford som Indiana Jones i Indiana Jones and the Temple of Doom. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)
Harrison Ford som Indiana Jones i Indiana Jones and the Temple of Doom. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)

Indiana Jones and the Temple of Doom ble produsert av Lucasfilm og Paramount Pictures, og produksjonsteamet reiste til Sri Lanka, Storbritannia og California for å gjennomføre innspillingene. Med sitt mørkere og mer intensivt preg enn sin forgjenger, kombinert med spennende actionsekvenser og imponerende visuelle effekter, har Indiana Jones and the Temple of Doom fortsatt å fascinere publikum. Det er likevel viktig å merke seg at filmen har blitt gjenstand for kritikk på grunn av visse kontroversielle temaer som ikke nødvendigvis har holdt seg like godt opp gjennom årene.

5. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Regi: Steven Spielberg

Skuespillere: Harrison Ford, Cate Blanchett, Shia LaBeouf, Karen Allen, Ray Winstone, John Hurt

År: 2008

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) utspiller seg på 1950-tallet, der Indiana Jones (Harrison Ford) blir involvert i et nytt eventyr når han oppdager en mystisk krystallhodeskalle med utenomjordiske krefter.

Cate Blanchett portretterer den sovjetiske agenten Irina Spalko, en farlig og hensynsløs kvinne med egne agendaer. Karen Allen er tilbake i rollen som Indys gamle flamme Marion Ravenwood, og Shia LaBeouf spiller Marion og Indys sønn Mutt Williams. I tillegg inkluderer rollebesetningen Ray Winstone som den tvilsomme Mac, en tidligere kollega av Jones, og John Hurt som den eksentriske Harold Oxley.

Shia LaBeouf som Mutt, Harrison Ford som Indiana Jones og Karen Allen som Marion Ravenwood i Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.
Shia LaBeouf som Mutt, Harrison Ford som Indiana Jones og Karen Allen som Marion Ravenwood i Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. (©Paramount Pictures/Lucasfilm)

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ble produsert av Lucasfilm og Paramount Pictures, og ble spilt inn i New Mexico, Connecticut og Hawaii. Med en blanding av kjente elementer fra Indiana Jones-serien og nye mystiske elementer, skapte filmen spenning og forventning blant fansen. Selv om mottakelsen var delt, har Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull sin egen unike sjarm og er en verdig tilføyelse til Indiana Jones-serien. Filmen oppnådde også stor suksess på kinolerretet, selv om den fremdeles polariserer fansen av franchisen den dag i dag.

Er du uenig i vår rangering? Eller vil du kaste hatten din inn i ringen med din egen favorittliste? Del gjerne dine meninger med oss på våre sosiale medieplattformer! Finn oss på Facebook og Twitter, der vi gjerne ønsker å høre hva du synes om Indiana Jones-filmene.

Hvis du ønsker å grave dypere inn i hvorfor vi mener at vår rekkefølge er den rette, anbefaler vi at du sjekker ut Filmmagasinets Podcast og spesielt vår dedikerte Indiana Jones-episode. Der kan du bli med på en dyptpløyende diskusjon om hver film og høre våre fargerike meninger og perspektiver. Så ta med popcornet og bli med oss på en spennende reise gjennom Indiana Jones-universet!

Skribent