Extraction 2. Chris Hemsworth as Tyler Rake in Extraction 2. Cr. Jasin Boland/Netflix © 2023

Extraction 2

Som om Tyler Rake skulle sagt til John Wick: "Hold my beer, mate!"

Chris Hemsworth er tilbake som den australske «black ops»-leiesoldaten Tyler Rake i Extraction 2, oppfølgeren til den enormt vellykkede action-filmen fra regissør Sam Hargrave. Den første filmen, som hadde premiere på Netflix i 2020, ga oss en type action vi aldri hadde sett maken til, med blant annet en 11 minutter lang sammenhengende scene, uten klipp, som viste oss en av de heftigste actionscenene vi hadde sett.

Andre filmer, inkludert de fenomenale John Wick-serien, har siden den gangen gjort mye av det samme med sine egne forrykende action-sekvenser og beinharde anti-helter. Men med Extraction 2 er det som om regissør Sam Hargrave og Russo-brødrene, som produserer filmen, har sett på alt det andre og sagt: «Hold my beer, mate!»

Chris Hemsworth som Tyler Rake og Tinatin Dalakishvili som Ketevan 2. (©Netflix)

Da vi sist så Tyler Rake (som igjen blir utmerket spilt av Chris Hemsworth) i Extraction, var han døden nær etter å ha blitt skutt, kuttet opp, sprengt, påkjørt flere ganger i Bangladeshs gater og nesten druknet etter å ha falt utfor en bro og ned i en elv. Mye tydet på at denne traumatiserte leiesoldaten hadde avgått med døden, men vi fikk også noen antydninger om at han kanskje hadde overlevd. Det var tydelig at Netflix ønsket å holde mulighetene åpne for en oppfølger dersom filmen ble vellykket, og det ble den noe så veldig. Så nå er oppfølgeren faktisk her.

Etter en lang periode i koma og på sykehus er Tyler Rake klar til å trekke seg tilbake fra livet som leiesoldat. Men det er helt til en mystisk agent (spilt av Idris Elba) dukker opp på døren hans og gir ham et oppdrag. Og ja, det er morsomt å se Chris Hemsworth og Idris Elba i samme scene utenfor Marvel-universet.

Uansett, det viser seg at en brutal georgisk gangsterfamilie, ledet av to moderiske brødre, trenger a bli satt på plass. Tyler Rake blir sendt inn for å infiltrere et brutalt fengsel sammen med leiesoldatene (og søsknene) Nik Khan (spilt av Golshifteh Farahani) og Yaz Khan (spilt av Adam Bessa) for å redde den ene brorens kone, Ketavan (spilt av Tinatin Dalakishvili), og barna, som er fanget der sammen med ham.

Extraction 2. (L-R) Golshifteh Farahani as Nik Khan and Adam Bessa as Yaz in Extraction 2. Cr: Netflix © 2023

Alt går selvfølgelig ikke som planlagt, og det som skulle være et raskt oppdrag utvikler seg til en intens flukt og jakt ut av fengselet, gjennom byen og ombord på et tog. Det er her vi får oppleve Sam Hargraves karakteristiske stil, der alt er filmet i ett sømløst bilde. Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har sett noe lignende og så imponerende i action-sjangeren. Denne gangen er den sømløse actionscenen 21 minutter lang, innholder konstant action og overgår alt vi så i den første Extraction og action-sjangeren generelt!

Jeg er også glad for at regissør Sam Hargrave har valgt å holde seg unna humor og raske «one-liners» i disse filmene. Spenningen er rå, brutal og intens, og slipper kun taket når det er nødvendig for å utforske Chris Hemsworths overraskende dype karakterportrett, som virkelig skiller seg ut innenfor sjangeren. Vi får dykket dypere inn i Tyler Rakes liv og fortid i denne filmen, samtidig som vi blir hintet om at det er noe større som ligger og ulmer i dette filmuniverset. Dette er ikke overraskende, da den første filmen var basert på tegneserien Ciudad av Andre Parks, og det er helt sikkert mer å utforske og hente derfra.

Extraction 2. Chris Hemsworth as Tyler Rake in Extraction 2. Cr. Jasin Boland/Netflix © 2023

Extraction 2 overgår sin forgjenger og action-sjangeren generelt på flere måter. Som den filmnerden jeg er, satt jeg med hakaslepp gjennom mye av denne filmen. Chris Hemsworth er nærmest perfekt i rollen som Tyler Rake, og i denne filmen får vi mer av alt. For de som er opptatt av videospill, kan jeg si at mye av det jeg så minnet om de beste og heftigste scenene fra «Call of Duty»-serien, og for de som er kjent med disse spillene, er det absolutt ingen negativ ting!

Men jeg lurer jo litt på hvor lenge Sam Hargrave vil klare å opprettholde dette nivået. Vil vi se Extraction 2 bli overgått i Extraction 3, som garantert kommer på Netflix om noen år? Eller vil han og Chris Hemsworth gi seg mens leken er god? For dette er action av ypperste klasse!

Extraction 2
5
Regi
Sam Hargrave
Skuespillere
Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Olga Kurylenko, Daniel Bernhardt, Tinatin Dalakishvili, Idris Elba
Sjanger
Action
Premiere
16. juni 2023