©Walk Disney Studios Motion Pictures

Zoë Saldaña

19. juni 1978

Zoë Saldaña, født 19. juni 1978 i Passaic, New Jersey, er en amerikansk skuespillerinne med dominikansk og puertoricansk opphav. Hun er kjent for sin karriere innen science fiction-filmfranchiser og har medvirket i de tre mest innbringende filmene gjennom tidene: Avatar, Avatar: The Way of Water, og Avengers: Endgame.

Saldañas filmer har til sammen spilt inn mer enn 14 milliarder dollar på verdensbasis, og per 2023 er hun den nest mest innbringende kvinnelige film-skuespilleren og den fjerde mest innbringende skuespilleren totalt sett. I 2023 ble hun også inkludert på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike personene i verden.

Saldaña startet sin skuespillerkarriere med opptredener i to episoder av TV-serien Law & Order i 1999. Hennes første filmrolle var i Center Stage (2000), der hun spilte en ballettdanser. Hun fikk tidlig anerkjennelse for sin rolle mot Britney Spears i veifilmen Crossroads (2002). Fra 2009 oppnådde Saldaña gjennombrudd i karrieren med rollene som Nyota Uhura i Star Trek-filmserien og Neytiri i James Camerons Avatar-filmserie. Hun portretterte også karakteren Gamora i Marvel Cinematic Universe, fra Guardians of the Galaxy (2014) til Guardians of the Galaxy Vol. 3. I tillegg til franchise-arbeidet har Saldaña spilt hovedroller i science fiction-filmen The Adam Project og den romantiske dramaminiserien From Scratch, begge for Netflix i 2022.

Saldaña er kjent som en talentfull skuespillerinne med en imponerende rekke roller og samarbeid med anerkjente regissører og skuespillere. Hun har et bredt spekter av ferdigheter og evnen til å takle varierte rollefigurer og temaer. Hun har fått ros og respekt fra bransjens insidere og samarbeidspartnere som Jerry Bruckheimer, Steven Spielberg, Tom Hanks, Bernie Mac, Keira Knightley, Ashton Kutcher, Kirsten Dunst og Orlando Bloom. Zoë Saldaña har oppnådd betydelig suksess i sin karriere og er en anerkjent skuespillerinne innenfor science fiction-sjangeren og filmindustrien generelt.

Skribent