©A24

Alicia Vikander skal motta President’s Award på årets KVIFF


Den Oscar-vinnende svenske skuespilleren og produsenten Alicia Vikander vil være gjest under åpningsseremonien på den 57. Karlovy Vary International Film Festival, der hun vil bli tildelt KVIFF President’s Award.

Vikander startet sin kunstneriske karriere i barndommen, der hun trente som ballettdanser ved Royal Swedish Ballet i Stockholm. Alicia opptrådte i flere teaterproduksjoner og svenske TV-serier, inkludert Andra Avenyn, før hun fikk sitt gjennombrudd i filmen Pure (2010) regissert av Lisa Lansgeth. Det var for denne rollen at Vikander vant Shooting Star-programmet for lovende unge skuespillere under Berlinale i 2011.

Deretter spilte Alicia i A Royal Affair (regi Nikolaj Arcel), som ble enda et gjennombruddsmoment for henne. Den historiske dramafilmen, med Mads Mikelsen i en av hovedrollene, ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Året etter medvirket hun sammen med Keira Knightley og Jude Law i Joe Wrights filmatisering av Anna Karenina. Samme år ble Vikander også nominert til BAFTA Rising Star Award.

2015 var et bemerkelsesverdig år for Vikander, der hun hadde flere filmutgivelser, inkludert The Man from U.N.C.L.E (regi Guy Ritchie) og sci-fi psykologisk thriller Ex Machina (regi Alex Garland), der Vikander spilte rollen som Ava, en kvinnelig robot. Hun ble nominert til Golden Globe og BAFTA for sin prestasjon. Hun spilte også i den anerkjente dramafilmen The Danish Girl (regi Tom Hooper) og vant både en Screen Actors Guild Award og en Oscar for beste kvinnelige birolle.

I 2016 spilte hun sammen med Matt Damon og Tommy Lee Jones i den store actionthrilleren Jason Bourne (2016, regi Paul Greengrass) og senere samme år i den romantiske dramafilmen The Light Between Oceans (2016, regi Derek Cianfrance). Vikander hadde også en rolle i den uavhengige filmen Euphoria, med Eva Green i en av hovedrollene, og filmen ble regissert av Lisa Lansgeth. Vikander produserte filmen gjennom sitt produksjonsselskap Vikarious. I 2018 spilte Vikander den ikoniske actionhelten Lara Croft i Warner Bros.’ actionfilm Tomb Raider (regi Roar Uthaug). I 2020 spilte hun mot Julianne Moore i The Glorias (regi Julie Taymor), en biografisk film om feministikonet Gloria Steinem, og i The Green Knight (regi David Lowery), der hun hadde to roller. I 2021 spilte hun hovedrollen i Blue Bayou (regi Justin Chon), som hadde verdenspremiere under Cannes Film Festival.

I 2021 spilte Vikander hovedrollen og var executive produsent for TV-tilpasningen av Olivier Assayas’ kultfilm Irma Vep. Serien, produsert av HBO/A24, ble skrevet og regissert av Assayas og hadde premiere under Cannes Film Festival. Hun returnerer til Cannes i år med sitt nyeste

Skribent