George Clooney

6. mai 1961

George Clooney er en amerikansk skuespiller, regissør og produsent som har etablert seg som en av de mest anerkjente og respekterte navnene i filmbransjen. Han ble født 6. mai 1961 i Lexington, Kentucky.

Clooney fikk sin første smak av suksess på TV-skjermen da han spilte rollen som Dr. Doug Ross i den populære dramaserien ER på 1990-tallet. Denne rollen ga ham bred anerkjennelse og la grunnlaget for hans fremtidige suksess.

En av Clooneys mest kjente filmer er Ocean’s Eleven (2001) og dens oppfølgere, Ocean’s Twelve (2004) og Ocean’s Thirteen (2007). Disse kriminalkomediene, regissert av Steven Soderbergh, var store suksesser og viste Clooneys talent for både komedie og action.

Clooney har også vært involvert i politiske dramaer som Syriana (2005), hvor han spilte rollen som en CIA-agent. For denne filmen vant han en Oscar for beste mannlige birolle. Han har også mottatt ros for sin rolle som en flyttsjef i Up in the Air (2009), hvor han ble nominert til en Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Som regissør har Clooney også gjort seg bemerket med filmer som Good Night, and Good Luck (2005) og The Ides of March (2011). Begge filmene fikk positiv kritikk og viste hans evne til å håndtere komplekse historier og politiske temaer.

Utover sin filmkarriere er George Clooney også kjent for sitt humanitære arbeid og sin innsats for sosial rettferdighet. Han har vært aktiv i kampanjer og organisasjoner som jobber for å fremme fred og menneskerettigheter rundt om i verden.

Foto: The Midnight Sky (Netflix)

Skribent