Denis Villeneuve

3. oktober 1967


Denis Villeneuve er en fransk-kanadisk filmregissør og manusforfatter som har blitt anerkjent for sitt arbeid med noen av de mest bemerkelsesverdige filmene i nyere tid. Han debuterte som spillefilmregissør med Un 32 août sur terre i 1998 og har siden regissert flere prisbelønte filmer.

En av hans mest suksessrike filmer var Incendies (2010), som ble nominert til en Oscar for beste fremmedspråklige film og vant flere priser på filmfestivaler over hele verden. Andre populære filmer av Villeneuve inkluderer Prisoners (2013), Sicario (2015), Arrival (2016) og Blade Runner 2049 (2017), som er oppfølgeren til Ridley Scotts klassiker Blade Runner fra 1982.

I Arrival forteller Villeneuve en fortelling om en kommunikasjonsekspert som forsøker å kommunisere med utenomjordiske, mens Prisoners og Sicario utforsker temaer som kriminalitet og hevn. Blade Runner 2049 er en visuelt imponerende film som utforsker komplekse temaer som menneskelig bevissthet og eksistens.

Villeneuve kanskje beste film til nå er Dune (2021). Filmen er basert på en roman av samme navn av forfatteren Frank Herbert og har allerede blitt rost for sin visuelle skjønnhet og sin tro på kildematerialet. Oppfølgeren, Dune: Part Two har premiere i 2023.

Denis Villeneuve et imponerende utvalg av filmer som har begeistret publikum og kritikere over hele verden. Han har blitt kjent for å levere visuelt slående bilder og en dyp undersøkelse av menneskelige temaer og konflikter.

Skribent