Steven Seagal

10. april 1952

Steven Seagal er en amerikansk skuespiller, filmprodusent, kampsportutøver, regissør, musiker, forfatter og visesheriff, kjent for sine actionfilmer. Han ble født 10. april 1952 i Lansing i Michigan i USA.

Han startet sin karriere som kampsportsinstruktør, og hans filmdebut var i filmen Nico: Above The Law (1988) som ble en stor suksess. Seagal er spesielt kjent for sin innsats i actionfilmer på 1990-tallet, og fikk sitt store gjennombrudd med Kapring på åpent hav fra 1992.

I tillegg til sin karriere som skuespiller og kampsportutøver har Seagal også vært involvert i en rekke skandaler. Han har blitt anklaget for seksuell trakassering, diskriminering og dyremishandling. Blant annet har han blitt saksøkt av en tidligere assistent for seksuell trakassering, og av en produsent for diskriminering. Han har også blitt kritisert for å ha holdt dyr i dårlige forhold, og for å ha filmet en scene der han dreper en hund.

Seagal er også kjent for sitt forhold til Russland og president Vladimir Putin. I 2016 ble han tilbudt russisk statsborgerskap, og han har uttalt at han mener Russland og USA burde jobbe sammen for å bekjempe terror. Han har også blitt kritisert for å ha støttet Russlands annektering av Krim i 2014.

Noen av Seagals mest kjente filmer inkluderer, som nevnt tidligere, Kapring på åpent hav (1992), Hard to Kill (1990), Under Siege (1992) og Exit Wounds (2001). Nå om dagen lager rett-på-DVD «forfenglighetsprosjekter» med svært lave budsjetter.

Skribent