Kristen Stewart

9. april 1990

Kristen Jaymes Stewart er en amerikansk skuespiller født den 9. april 1990 i Los Angeles, California. Hun er kjent for sine roller i en rekke populære filmer og tv-serier. Hun har også vært opptatt av ulike sosiale og politiske saker.

Stewart ble født og vokste opp i Los Angeles i California. Hun har to eldre brødre og en adoptert bror. Foreldrene hennes jobbet begge innenfor filmindustrien. Moren, Jules Mann-Stewart, er en filmprodusent mens faren, John Stewart, jobbet som TV-produksjonsleder.

Stewarts skuespillerkarriere startet allerede da hun var 8 år gammel, da hun fikk en mindre rolle i Disney Channel-filmen The Thirteenth Year. Hennes første store rolle kom imidlertid i 2002 i thrilleren Panic Room, hvor hun spilte datteren til Jodie Fosters karakter. Hun fortsatte å få roller i en rekke filmer, inkludert Zathura (2005), In the Land of Women (2007), Into the Wild (2007) og The Messengers (2007). Hennes mest kjente rolle er imidlertid som Bella Swan i filmatiseringene av Stephenie Meyers populære bokserie Twilight. Filmen, som hadde premiere i 2008, ble en enorm suksess og førte til en økning i populariteten til både Stewart og hennes medstjerner, Robert Pattinson og Taylor Lautner. Hun spilte også i de påfølgende filmene i serien: New Moon (2009), Eclipse (2010), Breaking Dawn – Del 1 (2011) og Breaking Dawn – Del 2 (2012). I tillegg til rollen som Bella Swan har hun også spilt i filmer som Snow White and the Huntsman (2012), Café Society (2016), Underwater (2020) og Happiest Season (2020).

Stewart har også engasjert seg i flere sosiale og politiske saker. Hun er en sterk talsperson for LHBTQ-rettigheter og har deltatt i flere kampanjer og arrangementer for å støtte denne saken. I 2017 bekreftet hun også i en Saturday Night Live-sketsj at hun er biseksuell. Hun har også vært opptatt av dyrs rettigheter og har samarbeidet med organisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) for å øke bevisstheten rundt dette temaet. I tillegg har hun uttrykt sin støtte til Women’s March-bevegelsen og deltatt i demonstrasjoner mot USAs daværende president Donald Trump.

Skribent