Stolen. (L to R) Elin Oskal as Elsa, Niila Omma as Niila, Ida Labba Persson as Anna-Stina, Per Olof Nutti as Johan and Lars-Ante Wasara as Mattias in *Stolen. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Skuespillerdebut og stjålet kulturarv?

Elin Kristina Oskal spiller hovedrollen i Netflix-filmen Stjålet.

Filmatiseringen av den kritikerroste romanen «Stjålet» av den prisbelønte forfatteren Ann-Helén Laestadius har nylig startet innspillingen i Sápmi. 6 April kunngjorde Netflix at Elin Kristina Oskal vil spille hovedrollen som Elsa, sammen med Lars-Ánte Wasara og Martin Wallström. Filmen er regissert av Elle Márjá Eira og vil bli lansert globalt på Netflix i 2024.

Stjålet skildrer en ung kvinnes kamp for å forsvare sin urfolksarv i en verden der fremmedfrykt øker, klimaendringer truer reindriften, og unge mennesker velger å begå selvmord som et resultat av kollektiv desperasjon. Historien avslører også spenningene som oppstår når moderne ideer møter en tradisjonell kultur med dypt forankrede patriarkalske strukturer.

Dette er Elin Kristina Oskals skuespillerdebut i en spillefilm. Ut over Oskal inkluderer rollelisten Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Ida Persson Labba, Pávva Pittja, Ingahilda Tapio, Magnus Kuhmunen, Simon Issát Marainen, Niilá Omma og Anne Lajla Westerfjell Kalstad, med flere.

«Det er utrolig kult å bli kjent med filmverden fra innsiden. Jeg har alltid vært nysgjerrig på det, og jeg er så takknemlig for å være en del av dette,» forteller Elin Kristina Oskal.

Filmen er regissert av Elle Márjá Eira («Samene har rettigheter», «Ealát»), Peter Birro («Monica Z», «438 Days») er manusforfatter, med Ann-Helén Laestadius som produsent.

«Vi er midt under produksjonen nå. Det har vært spennende og krevende dager i minus 35 grader. Vi elsker snø! Jeg er utrolig imponert og stolt av hele casten og crewet, spesielt de samiske. Det er også utrolig fint å snakke mitt eget språk, altså samisk, på filmsettet» sier Elle Márjá Eira.

Stjålet vil bli lansert globalt på Netflix i 2024. Les mer om filmen på www.netflix.com/stolen.

Podcastprodusent og skribent