Russell Crowe

7. april 1964

Russell Ira Crowe er en newzealandsk-australsk skuespiller, filmprodusent og musiker, født 7. april 1964. Han har bodd størstedelen av livet i Australia og anser seg selv som australsk. Crowe har en omfattende filmografi og har vært med i en rekke populære filmer.

En av Crowes mest kjente filmer er Gladiator (2000), der han spiller hovedrollen som Maximus Decimus Meridius, en romersk general som blir tvunget til å kjempe i gladiatorarenaen. For denne rollen vant han en Oscar for beste mannlige hovedrolle. Han fikk også internasjonal anerkjennelse for denne rollen og ble et kjent navn i filmbransjen.

Crowe har også vært med i andre populære filmer som A Beautiful Mind (2001), hvor han spiller matematikeren John Nash, og Les Misérables (2012), hvor han spiller rollen som politimannen Javert. Han har også spilt hovedrollen i Robin Hood (2010), hvor han spiller den legendariske helten som kjemper for rettferdighet i middelalderens England.

I tillegg til å spille i filmer, har Crowe også vært involvert i produksjonen av flere filmer. Han har også hatt suksess som musiker og har gitt ut flere album.

Alt i alt har Russell Crowe hatt en omfattende karriere i filmbransjen og har vært med i en rekke populære filmer. Han er anerkjent for sitt talent og har vunnet flere priser for sitt arbeid i filmindustrien.

Skribent