James McAvoy

21. april 1979

James McAvoy er en skuespiller fra Skottland som er kjent for sine roller i filmer som The Last King of Scotland, Atonement, X-Men -serien, Split og TV-serien His Dark Materials. McAvoy ble født 21. april 1979 i Glasgow, Skottland og ble oppvokst av foreldrene Elizabeth og James McAvoy Sr. Han har en yngre søster ved navn Joy.

McAvoy startet sin skuespillerkarriere på scenen, og gjorde sin filmdebut i 1995 i en mindre rolle i The Near Room. Han har siden spilt i en rekke kjente filmer og TV-serier, og har blitt anerkjent for sin allsidighet som skuespiller.

En av McAvoy’s mest kjente roller er som Charles Xavier i X-Men -serien, en rolle han spilte fra 2011 til 2019. Han har også spilt i flere andre store Hollywood-produksjoner, som Wanted, Atomic Blonde og Glass.

McAvoy har også fått mye anerkjennelse for sitt arbeid på teaterscenen, og har mottatt flere priser for sine prestasjoner. Han ble nominert til en Laurence Olivier Award for sin rolle i Three Days of Rain i 2009, og vant en Evening Standard Theatre Award for sin rolle i The Ruling Class i 2015.

I tillegg til sin skuespillerkarriere, er McAvoy også engasjert i veldedighetsarbeid. Han har støttet organisasjoner som UNICEF og Make-A-Wish Foundation, og har også deltatt i kampanjer for å øke bevisstheten om psykisk helse.

James McAvoy en allsidig og talentfull skuespiller som har gjort seg bemerket både på scenen og på skjermen. Han fortsetter å være en viktig stemme i film- og teaterverdenen, og fortsetter å imponere publikum med sine prestasjoner.

Skribent