Dead Ringers

Blodig, forstyrrende og særdeles fengslende.

USA 2023
Skaper:
Alice Birch
Regi:
Sean Durkin, Lauren Wolkstein, Karens Evans, Karyn Kusama
Manus:
Alice Birch
Skuespillere:
Rachel Weisz, Britne Oldford, Poppy Liu, Michael Chernus, Kitty Hawthorne, Jennifer Ehle, Emily Meade
Sjanger:
Drama/Psykologisk thriller
Premiere:
21. april på Prime Video
Foto:
Amazon Prime Video

To lynende intelligente tvillingsøstre har viet livene sine til gynekologi og har store ambisjoner om å revolusjonere kvinnehelse og forandre hvordan vi behandler fertilitet og fødsel for alltid. På veien til å realisere drømmene sine om et eget fødselssenter blir de tvunget til å hanskes med kyniske investorer, blodige komplikasjoner og deres eget kompliserte søskenforhold.

Som spesialister innen obstetrikk og gynekologi har tvillingene Beverly og Elliot Mantle (begge spilt av Rachel Weisz) latt seg frustrere av usikre fertilitetsbehandlinger, fødselskomplikasjoner, unødvendige dødsfall og kirurgiske feil knyttet til fødsel og kvinnehelse. Med en dyp lidenskap for å forbedre denne situasjonen, ønsker de å etablere sin egen kjede av fødselssentre for å gi gravide bedre behandling og drive forskning for å finne løsninger på alle mulige fertilitets- og graviditetsproblemer. De har en fast tro på at «fødsel ikke er en sykdom», og at kvinner derfor ikke skal behandles som pasienter. På jakt etter investorer som kan hjelpe dem å realisere denne drømmen, vil tvillingene jobbe hardt for å overbevise dem om den betydelige sosiale og økonomiske verdien av deres visjon.

Tvillingene har et særdeles tett bånd og er ekstremt avhengig av hverandre (til tider på en urovekkende og usunn måte). De lever sammen, jobber sammen og tilbringer mesteparten av tiden sin sammen. Av og til bytter de til og med identitet i situasjoner hvor de finner det for godt, og det kan virke som om de ikke alltid kan skille mellom seg selv og den andre. Selv om de har mange fellestrekk, som et identisk utseende og en delt drøm, er de to søstrene fundamentalt forskjellige i personlighet:

Beverly er en tilbakeholden og fattet person som er mer sjenert enn sin søster. Hun kler seg i lyse farger og har alltid håret pent samlet i en stram hestehale med midtskill. Hennes drøm om å starte fødselssenteret kommer fra et altruistisk ønske om å forbedre kvinner- og barns liv. Til tross for at Beverly har lengtet etter å få barn i lang tid, har hun opplevd mange mislykkede IVF-forsøk og spontanaborter, og har begynt å miste håpet.

Elliot er en utadvendt og omgjengelig person som er ærlig og impulsiv. Hun har langt færre moralske hemninger enn søsteren og er ofte mer hedonistisk og dyrisk i sine handlinger. Elliot har en ustyrtelig appetitt for livets gleder, inkludert mat, drikke, rusmidler og sex. Hennes drøm om å starte fødselssenteret virker drevet av en kombinasjon av økonomisk status og ønsket om å hjelpe søsteren å bli gravid. Elliot kler seg i mørke farger og har alltid håret løst og vilt.

Ingenting som å kombinere alkohol og tungt etisk tvilsom forskning.
Rachel Weisz som Elliot Mantle.

Dead Ringers er en miniserie på seks episoder, skrevet av den anerkjente manusforfatteren Alice Birch, og regissert av en imponerende gruppe talentfulle filmskapere, inkludert Sean Durkin, Lauren Wolkstein, Karens Evans og Karyn Kusama. Serien er en moderne adapsjon av David Cronenbergs film Dead Ringers fra 1988, som igjen var basert på boka Twins av Bari Wood. Birch har imidlertid valgt å gjøre tvillingene i sin versjon av historien til kvinner, og skape et unikt perspektiv på en allerede spennende og utfordrende fortelling.

Tvillingenes plan om å realisere fødselssenteret blir en realitet når den kyniske og profitt-orienterte milliardæren Rebecca Parker (spilt av Jennifer Ehle) og hennes kone Susan (spilt av Emily Meade) går med på å finansiere prosjektet. Beverly blir hodestups forelsket i TV-skuespilleren Genevieve (spilt av Britne Oldford), etter at Elliot forfører henne på hennes vegne. Beverly og Genevieve innleder et forhold og ønsker å få barn sammen, noe som skaper sjalusi og kraftige reaksjoner fra Elliot, som gradvis blir mer ustabil. Til tross for suksessen trekkes tvillingene inn i en mørk spiral hvor det utfordrende søskenforholdet går ut over dem selv, drømmen deres og menneskene rundt dem.


Ingenting som en sigg etter en hard dag på jobb.
Rachel Weisz i rollen som Beverly Mantle.

I Dead Ringers er det mye som er ubehagelig og forstyrrende, og thriller-aspektet utspiller seg hovedsakelig på et psykologisk plan, gjennom tvillingenes ekstremt intime og ofte grenseoverskridende forhold. Elliot viser seg villig til å gjøre det meste for å bevare forholdet til søsteren, selv om det innebærer uetiske forskningseksperimenter eller sabotasje av Beverlys relasjoner. Siden serien er basert på en Cronenberg-film, vil det kanskje ikke overraske at det kroppslige ubehaget i serien er påtagelig. Serien skyr ikke unna grafiske fremstillinger av fødsler, spontanaborterte fostre, kirurgiske inngrep og blod.

Rachel Weisz briljerer virkelig i rollen som tvillingene. Weisz klarer på en bemerkelsesverdig måte å portrettere søstrene som svært like, men samtidig veldig forskjellige, ved hjelp av subtile nyanseforskjeller og et overbevisende samspill med seg selv. Jennifer Ehle leverer også en utmerket prestasjon i rollen som den kyniske og kvalmende milliardæren Rebecca Parker, en karakter som tydelig er inspirert av den kontroversielle Sackler-familien. Poppy Liu gjør en underlig og fascinerende tolkning av Greta, hushjelpen som holder orden på tvillingenes leilighet i New York. Britne Oldford i rollen som  Genevieve representerer en fin kontrast til de komplekse Mantle-tvillingene med sunne, tydelige grenser for seg selv . Samlet sett er skuespillerprestasjonene i serien av høy kvalitet og bidrar til å gjøre Dead Ringers til en sterk og gripende TV-opplevelse.

Dead Ringers har en imponerende estetikk som bruker kontraster for å forsterke budskapet i serien. Søstrene er visuelt kodet i lys og mørke, og fargepaletten på fødselssenteret består av kaldt metall, rent hvitt og blodrødt, noe som gir en skarp kontrast. Fargevalgene minner om A Handmaid’s Tale, en annen serie som har fokus på fødsel. Refleksjoner av tvillingene i speil understreker søstrenes speiling i hverandre, noe som forsterker det forstyrrende forholdet deres og hvordan serien speiler det forstyrrende forholdet deres.

Beverly og Genevieve har funnet noe fint sammen søsteren ikke får ta del i.
Britne Oldford som Genevieve og Rachel Weisz som Beverly.

Serien utforsker flere komplekse temaer på en tankevekkende måte. Søskendynamikken mellom tvillingene er en av seriens hovedtemaer, og viser hvordan deres sammenbundne identiteter fører til sjalusi og konflikt når deres gjensidige avhengighet blir utfordret. Serien berører også temaet om å ønske seg barn og den komplekse morsrollen på en dyptgående måte, og dette blir også utforsket gjennom subplot som involverer sidekarakterer. En annen interessant side ved serien er dens kortfattede innblikk i hvordan svarte kvinner blir behandlet dårlig av helsesystemet i USA.

Dead Ringers har en gjennomgående godt strukturert handling, men enkelte scener kan oppleves som forvirrende og uklare. Imidlertid blir disse øyeblikkene raskt overskygget av den imponerende skuespillerprestasjonen til Rachel Weisz.. Hvis du ikke tåler å se blod er dette ikke en serie for deg, her venter blodige tamponger, kirurgi og sterke scener som viser fødsler og aborter. Men for de som setter pris på utmerket skuespill og en utforskning av psykologisk og kroppslig ubehag, er denne serien virkelig verdt å anbefale. Weisz’ imponerende skuespillerkunst er i seg selv grunn nok til å se serien.

Dead Ringers
Forstyrrende om obstetrikk og gynekologi
Dead Ringers er en forstyrrende miniserie i sjangeren drama/psykologisk thriller. Den handler om tvillingsøstrene Beverly og Elliot Mantle, som er spesialister innen obstetrikk og gynekologi. De ønsker å revolusjonere kvinnehelse ved å starte sin egen kjede av fødselssentre for å gi gravide bedre behandling. Serien skildrer tvillingenes ubehagelig tette bånd og deres fundamentalt forskjellige personligheter. Beverly er tilbakeholden og altruistisk, mens Elliot er impulsiv og hedonistisk. Tvillingenes drøm om å realisere fødselssenteret blir en realitet med hjelp fra en kynisk milliardær, men sjalusien og det kompliserte søskenforholdet tilspisser seg gradvis og truer med å ødelegge alt. Serien er en moderne adapsjon av David Cronenbergs film Dead Ringers fra 1988.
4